Philippe Moureaux ontkent dat hij Jambon een nazi noemde

Oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zullen nooit de beste vrienden worden, dat wisten we al. Ook in de nieuwe VRT-reeks ‘Molenbeek’ heeft Moureaux geen goed woord over voor de minister. Na een kleine hetze ontkent Moureaux echter dat hij Jambon voor de camera's een nazi noemde.

In de tweede aflevering gaat Goens op stap met Philippe Moureaux (PS), de oud-burgemeester van Molenbeek. Hij vraagt om zijn mening over het plan van minister Jan Jambon (N-VA) om de gemeente “op te kuisen” en het probleem van de geradicaliseerde jongeren “met wortel en tak uitroeien”, zoals Jambon aankondigde na de aanslagen in Parijs.

Moureaux steekt zijn ongenoegen vervolgens niet onder stoelen of banken. “Il est fou, il se prend pour un nazi?”, klinkt het voor de camera, ofwel “Hij is gek, denkt hij soms dat hij een nazi is?”

Moureaux ontkent

In een mededeling aan Belga laat Moureaux echter weten Moureaux (PS) dat hij Jan Jambon geen nazi vindt, maar wel dat zijn idee van huiszoekingen en Molenbeek uitkuisen herinneringen oproept aan dictatoriale en fascistische regimes. 

"Ik heb niet gezegd dat Jambon een nazi is", reageert Moureaux. "Maar het is niet de gewoonte van ons land om overal huiszoekingen uit te voeren. Dat is iets voor dictatoriale en fascistische regimes." Uiteindelijk bleef het enkel bij een idee van Jambon. "Ik ben blij dat hij heeft afgezien van dit plan", besluit Moureaux.

Harde maatschappij

In ‘Molenbeek’ wil reportagemaker Eric Goens, bekend van het programma Het Huis, een beeld schetsen van de zogeheten “Jihadhoofdstad” van Europa. Half november is hij ingetrokken in een appartement in de Brusselse gemeente, om er de situatie“van binnenuit” te kunnen beleven. Zo gaat hij praten met de plaatselijke slagers, de imam, maar ook met politici.

Hoewel hij nu door zowat iedereen in Molenbeek herkend wordt, is Goens niet van plan in de Brusselse gemeente te blijven wonen. "Ik kom er graag en ze kennen me er nu. Maar ik heb kinderen, en Molenbeek is een te harde maatschappij." 

En die harde maatschappij werkt als een soort magneet op "de kinderen van 9/11". "De nadruk ligt te veel op repressie, wat de afkeer van van jongeren voor de maatschappij nog vergroot. Daardoor voelen ze zich steeds meer verloren en gaat een groot deel radicaliseren", aldus Goens, die zegt dat er nog steeds jongeren naar Syrië vertrekken. 

‘Molenbeek’ wordt komende maandag 22 februari voor het eerst uitgezonden, om 20u35 op één. De documentaire bestaat uit vier delen.

Corrigeer

MEER NIEUWS