Ontdekt diep in het Amazonewoud: de legendarische kokende rivier

Ze kon onmogelijk bestaan volgens wetenschappers. Maar toch is de mysterieuze kokende rivier - het onderwerp van talloze legendes - nu toch echt gevonden. Diep in het hart van het Amazonewoud.

De legende gaat als volgt: nadat de Spaanse conquistadores de laatste Inca-keizer vermoord hebben, trekken ze het regenwoud in op zoek naar goud. Bij hun terugkeer worden ze echter geconfronteerd met vergiftigd water, mensenetende slangen én een kokende rivier.

Toen zijn opa hem als kind de legende van de Mayantuyacu-rivier vertelde, geloofde de Peruviaan Andrés Ruzo er al geen sikkepit van. Na zijn studies aardwetenschappen nog veel minder. Zelfs om een klein riviertje zodanig op te warmen is een enorme hoeveelheid geothermische warmte nodig en het Amazonegebied ligt daarvoor gewoon te ver verwijderd van enig actieve vulkaan. Het was gewoon onmogelijk, toch?

Ruzo besloot na zijn studies zelf op zoek te gaan naar de mythische rivier. In 2011 trok hij voor het eerst de jungle in samen met zijn tante, die beweerde dat ze de rivier al met haar eigen ogen had aanschouwd. “Ik had me voorbereid op de bekende warme stroom van de Amazone, maar wat ik te zien kreeg, was iets heel anders”, vertelde Ruzo tijdens een recente Ted Talk. “In het geothermische gebied van de Ashaninka-stam vond ik de Mayantuyacu. Een ruim zes kilometer lange rivier die maximaal 25 meter breed en 6 meter diep is.”

Volgens Ruzo was het water heet genoeg om een kopje thee in te brouwen. “Als ik mijn handen in het water zou hebben gestoken, zou ik in minder dan een seconde brandwonden hebben gehad. Erin vallen zou gewoonweg fataal zijn. Wij hebben warm bloed door onze aderen lopen, bij de Aarde is dat net zo.”

Tot nu was er weinig wetenschappelijke interesse in de rivier, maar Ruzo wil dat nu veranderen. Daarom heeft hij pas het boek ‘The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon’ gepubliceerd. De wetenschapper probeert tegelijk de rivier te beschermen. “Het bos in de omgeving is bijna volledig gekapt”, zegt hij. “Als we geen actie ondernemen, zal de hele site verdwijnen.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees