Britse prinses komt naar Ieper

Britse prinses komt naar Ieper

Foto: Photo News

Ieper -

Op dinsdag 23 februari 2016 komt Hare Koninklijke Hoogheid de Princess Royal, Prinses Anne van Groot-Brittannië, naar Ieper.

De enige dochter van de Britse Queen komt in de St-George's Memorial Church, de Anglicaanse kerk in de Elverdingestraat, twee vaandels overhandigen van twee van de de oudste regimenten uit het Britse leger: de Life Guards en de Blues and Royals.

Die regimenten van de Britse Household Cavalerie dragen vaandels gepresenteerd door Hare Majesteit de Koningin. Wanneer de vaandels slijtage vertonen, normaal gezien na een jaar of 10, worden deze vervangen. De oude vaandels worden op een geschikte plaats, zoals een kerk of museum, bewaard. Het in bewaring geven en het tegelijkertijd eren van de oude vaandels gebeurt op ceremoniële wijze tijdens een korte kerkdienst.

Waarom ze voor Ieper hebben gekozen? De regimenten van de Household Cavalry hebben sterke historische banden te Ieper. Na de Eerste Wereldoorlog werd al een eerste vaandel van de eerste Life Guards aan de St.-George's Memorial Church geschonken. Twee jaar geleden werden de banden nog steviger aangeknoopt. In 2014 ondernam de Household Cavalry een battlefield tour in onze regio. Toen gingen ze ook op zoek naar plaatsen waar de oude vaandels kunnen bewaard worden. Gezien het feit dat alle regimenten van de Household Cavalry zich onderscheiden hadden in de omgeving van Ieper, werd beslist een tweede en derde vaandel aan te bieden aan de St.-George's Memorial Church in Ieper van elk regiment.

“Het is altijd belangrijk dat dergelijke hoogwaardigheidsbekleders onze stad bezoeken. In haar kielzog zal ook heel wat Britse pers. Dat is goede reclame voor de stad, zeker in tijden waar we nog altijd de nasleep van Parijs voelen”, zegt schepen van Herdenking Jef Verschoore (CD&V/N-VA). Het publiek die een glimp van de prinses willen opvangen zullen er misschien wel aan zijn voor de moeite. “Er is wel geen publieksmoment voorzien. Het begint met een korte ceremonie in de kerk waar de vaandels worden overhandigd. Daarna is er nog een korte ontvangst op het stadhuis.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees