TaekwondoKEUMGANG DIEST

Lies Vicca en Niel Willems pakken goud op het BK: “Wij dromen van de Olympische Spelen”

Lies Vicca en Niel Willems pakken goud op het BK:  “Wij dromen van de Olympische Spelen”

Niets dan blije gezichten bij de Diestse delegatie na afloop van het geslaagde BK. Foto: rr

Diest -

Zelf kon coach Jelle Vicca er niet bij zijn. Hij was met Nicolas Corten, pas nog winnaar van de US-Open, pas terug uit Turkije. Maar ook met Jeffrey Exelmans naast de mat deden twee jonge atleten het knap op het BK in Neder-Over-Heembeek.

Bij de cadetten -41 kg pakte Lies Vicca een gouden plak. En bij de cadetten -49 kg werd Niel Willems nationaal kampioen zonder nederlaag. Hij hield er drie tegenstrevers uit het Brusselse onder.

“In mijn eerste kamp tegen Neo Hofmans won ik met KO na nog geen ronde”, aldus Niels, de 13-jarige knaap uit Scherpenheuvel. “Tegen mijn volgende tegenstrever kwam ik 4-1 voor, maar die knokte terug tot 4-4 zodat er een extra ronde aan te pas kwam. Mijn derde kamp ging tegen een krachtige jongen waar ik al bij al toch niet te veel moeite bij had.”

Lies Vicca, een 13-jarige uit Bekkevoort, begon met panache. “Tegen een tegenstreefster uit Maasmechelen liep ik vlug uit tot 18-0 en gooide de coach de handdoek. Mijn tweede kamp was tegen iemand van Iljo Aarschot. Ik liep al in de tweede ronde uit met twaalf punten.”

Lies Vicca had ook het Vlaamse Kampioenschap al kunnen winnen, maar daar werkte het pantser van haar tegenstreefster, zonder dat de refs daar iets aan deden. Ze werd pas derde. “Pas vanaf dit seizoen kamp ik hij de hoge gordels. Daar mag je ook naar het hoofd trappen. En ik heb al gewonnen in tornooien in Duitsland, Luxemburg en Nederland. Ik doe nog niet lang aan taekwondo. Voordien deed ik ballet. Maar dat vond ik net iets te rustig. Hier kan ik me in uitleven.”

Niel Willems begon met voetballen, maar is al een paar jaar bij Keumgang aan de slag. “Taekwondo vind ik veel toffer. Je steekt veel op qua zelfverdediging. Maar veel belangrijker is de vriendschap die je er ziet. Dat geeft je een kick. En je moet er veel karakter voor hebben en mentaal er steeds je hoofd bijhouden.”

Hij veroverde al twee nationale en twee Vlaamse titels en won al heel wat internationale tornooien. En een ideaal hebben ze gemeen: ze willen over acht jaar naar de Olympische Spelen. “Heel hard trainen en er zelf in geloven dat het kan”, is het devies van Lies Vicca. “Maar eerst het Europese kampioenschap proberen.”

“Zeg nooit nooit”, evalueerde Jelle Vicca de olympische droom van zijn poulains. Jelle is ook assistent-bondscoach onder Karim Dighou. “Maar we doen daar nog geen uitspraken over, want de weg is lang en er liggen veel obstakels. Lies heeft veel kracht in de benen en een goede hoge trap. Niels traint al met de nationale ploeg en is dit jaar nog ongeslagen. Ze zijn dus op de goede weg.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio