Perrigo betaalde 170 miljoen te veel en wil nu Etixx verkopen

Coucke verkocht Omega Pharma te duur

© Photo News

Omega Pharma blijkt 170 miljoen euro minder waard dan overnemer Perrigo gedacht had. De Amerikaanse farmareus betaalde zo’n 3,6 miljard euro voor het bedrijf van Marc Coucke, maar nu wordt het voor 185 miljoen dollar (167 miljoen euro) minder ingeschreven in de boeken van Perrigo.

rmg, bm

“Dat betekent dat ze toegeven dat ze er 167 miljoen euro te veel voor betaald hebben”, zegt analist Tom Simonts van Bolero (KBC).

Het aandeel van farmabedrijf Perrigo kreeg donderdag een op­lawaai van ruim 11 procent op de beurs van New York. Perrigo is het bedrijf dat vorig jaar Omega Pharma overnam, en waarvan Marc Coucke de op drie na grootste aandeelhouder is. Hij werd betaald met onder meer 5,4 miljoen aandelen. Het koersverlies van ruim 16 dollar (14,4 euro) betekent dat Coucke op papier zijn vermogen gisteren met 86 miljoen dollar (78 miljoen euro) zag krimpen.

Naast de waardevermindering kondigde Perrigo gisteren ook veranderingen aan in het management van de divisie. Tijdens de voorstelling van de jaarcijfers noemde CEO Joe Papa de verkoopsresultaten teleurstellend, en hij kondigde aan dat er een herschikking komt van mensen, processen en producten.

Gisteravond laat bleek dat dit geen gevolgen zal hebben voor de positie van Marc Coucke als general manager van Omega Pharma. Wel wil Papa af van Etixx, het merk van sportvoeding en -supplementen dat Coucke net groot wil maken via de sponsoring van zijn wielerploeg, met onder meer Tom Boonen in. “Dat merk beantwoordt niet aan onze interne doelen qua return on investment”, zei Papa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Marc Coucke

Video

Keuze van de redactie