Doodrijder Merel (12) heeft gevangenis verlaten na betalen 15.000 euro borg

Doodrijder Merel (12) heeft gevangenis verlaten na betalen 15.000 euro borg
Zemst -

Muhammed A., de 21-jarige chauffeur die vorig jaar Merel De Prins (12) heeft doodgereden en daarna vluchtmisdrijf pleegde, heeft vanmiddag de gevangenis verlaten. Hij werd opgehaald door familie.

Rond 14 u. vanmiddag werd hij opgehaald aan de gevangenis. Zonder een woord te zeggen tegen de aanwezige journalisten, stapte hij in een Audi en vertrok.

Gisteren beslistte de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) om hem vrij te laten, mits betaling van een borgsom van 15.000 euro. Zijn advocaat bevestigde vanmorgen al dat dat bedrag gestort was. A. kan nu thuis zijn proces afwachten.

Op 28 oktober vorig jaar werd de 12-jarige Merel De Prins uit Eppegem (Zemst) op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat in Vilvoorde aangereden op haar fiets. Het 12-jarig meisje overleed later aan haar verwondingen in het UZ Brussel.

De bestuurder die haar omver reed, nam de vlucht.

Geen rijbewijs

Op basis van camerabeelden wist het gerecht snel wie de bestuurder van de BMW was, maar de man bleef onvindbaar. Een opsporingsbericht via de media leverde niets op.

De chauffeur, afkomstig uit het Brusselse, hield zich dagenlang schuil in Duitsland en vermoedelijk ook in Hongarije om zich op 2 november aan te geven bij de politie van Vilvoorde. Sindsdien zat hij in de cel. De BMW waarmee hij Merel doodreed, werd voor onderzoek naar ons land gehaald.

De reden waarom hij op de vlucht sloeg, werd al snel duidelijk. Uit het onderzoek bleek dat Muhammed A., zaakvoerder van beroep, voor het ongeval al zeven keer was veroordeeld door verschillende politierechtbanken. De man had geen rijbewijs. Hij slaagde wel voor zijn theoretische proef en kreeg een voorlopig rijbewijs. Maar een praktische proef heeft hij nooit afgelegd en zijn voorlopig rijbewijs was al lang vervallen.

Hij zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden voor het ongeval met vluchtmisdrijf. Maar intussen is hij dus vrij onder voorwaarden. Hij mag niet met de auto rijden, mag het land niet verlaten en moest een borgsom van 15.000 euro betalen.

Wat is een borgsom eigenlijk?

De invrijheidstelling van een verdachte in het kader van de voorlopige hechtenis kan afhankelijk worden gemaakt van de voorafgaande en volledige betaling van een borgsom. Het gaat dan om een invrijheidstelling mits zekerheidstelling. Zolang een verdachte of zijn familie het vastgelegde bedrag niet betalen, komt een verdachte niet vrij. Het is een manier om hem te verplichten om zich nadien ter beschikking te houden van het gerecht en te verschijnen wanneer het gerecht dat vraagt. Het is ook een middel om te verhinderen dat de verdachte naar het buitenland zou vluchten. Want dan ziet hij zijn geld niet meer terug.

Is het een vast bedrag of niet?

“Het bedrag van de borgsom wordt soeverein door de onderzoeksrechter of door het onderzoeksgerecht (raadkamer of kamer van inbeschuldigingstelling) bepaald. Wel werd bij de voorbereiding van de wet, ivm fiscale en economische delicten, beslist dat het bedrag van de borgsom in verhouding kan worden gebracht met het bedrag dat vermoedelijk werd verborgen.

Meestal is het zo dat de borgsom wordt aangepast aan de financiële draagkracht van de betrokkene en bepaald wordt in het licht van het risico dat de verdachte zich zou onttrekken aan justitie”, zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie.

Wat gebeurt er met het geld?

De som wordt bewaard bij de deposito- en consignatiekas van de FOD Financiën waar de som intresten opbrengt.

Ziet de verdachte die centen ooit nog terug?

De borgsom wordt teruggegeven indien de verdachte bij alle proceshandelingen en op het uiteindelijke proces zelf verschijnt.

“Houdt de verdachte zich niet aan de voorwaarden en verschijnt hij bijvoorbeeld niet op zijn proces of biedt hij zich niet aan bij de gevangenis om zijn eventuele straf uit te zitten, wordt de borgsom toegewezen aan de Staat.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees