“Zwangere vrouwen: verzet je tegen de knip”

© shutterstock

Vlaamse gynaecologen voeren veel vaker dan hun collega’s in Wallonië een knip uit tijdens een bevalling. Het gebeurt soms uit noodzaak, maar vaak ook uit gewoonte. “Vraag aan een dokter die wil knippen altijd of dat wel echt nodig is”, zegt de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV). Een knip geeft altijd een risico op complicaties.

Cijfers van studiecentrum SPE tonen aan dat er een probleem is. In 2014 vonden in Vlaanderen 65.729 bevallingen plaats, bij meer dan de helft ervan (50,5 procent) werd een episiotomie of knip werd uitgevoerd. In Wallonië was dat maar bij een op de drie bevallingen. In Scandinavische landen duiken de percentages zelfs onder tien procent.

“Te weinig vrouwen krijgen de kans natuurlijk te bevallen”, zegt vroedvrouw Joke Muyldermans. “Het is aan de gynaecologen om daar iets aan te doen, maar ook de vrouwen zelf kunnen ingrijpen. Als de dokter op het punt staat te knippen, doen ze er goed aan te vragen waarom.” Vraag je dokter bij elke interventie of die wel nodig is, zegt Muyldermans, “en ook wat er gebeurt als ze niet wordt uitgevoerd”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer