Ben Weyts komt nieuw gebouwencomplex op Linkeroever officieel inwijden

“Maritiem onderwijs biedt onze jongeren jobzekerheid”

“Maritiem onderwijs biedt onze jongeren jobzekerheid”

Een brug verbindt de nieuwe gebouwen. Foto: WAS

Antwerpen -

Niet met lintjes knippen, maar wel met toespraken werd vrijdagnamiddag de Campus Leerhaven officieel geopend. De campus brengt alle niet-universitair maritiem onderwijs bij elkaar.

“Een heel belangrijk initiatief. Dit zal echt een landmark worden”, verklaarde havenschepen Marc Van Peel (CD&V) vrijdagmiddag als een van de officiële sprekers.

Bijna twee jaar geleden begonnen de werken op de terreinen van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) tussen de Thonetlaan en de Gloriantlaan op Linkeroever. Tot dusver was daar wel al basisschool De Spits en het internaat voor schipperskinderen gevestigd. Beide instellingen groeiden uit de maritieme sector, maar stelden zich intussen wel verder open.

Bedoeling van de werken was alle maritieme onderwijs, ook het maritiem gerichte volwassenonderwijs, van het Gemeenschapsonderwijs in Antwerpen op één campus samen te brengen. Sinds november is dat ook een feit. De gebouwen werden toen in gebruik genomen en gisteren formeel ingewijd.

In het gebouw hebben inmiddels twee specialisatiejaren van het Koninklijk Atheneum Antwerpen (onder meer logistiek) en de opleidingsschool voor de binnenvaart Cenflumarin hun intrek genomen. Cenflumarin verliet daartoe het afgelegen en nogal bouwvallige Fort Sint-Marie in Zwijndrecht.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vertelde dat hij als minister én als ouder kwam. Een van zijn kinderen zou immers maritieme belangstelling hebben. Voor Weyts zweemt alles wat met scheepvaart te maken heeft dan ook naar avontuur. En belangrijker: “Maritieme richtingen bieden heel wat jobzekerheid.”

Weyts wees er op dat “volgens het Planbureau het vrachtverkeer tegen 2030 nog eens met 40 procent zal toenemen. In die omstandigheden moet meer dan ooit nu al zo veel mogelijk de kaart van de binnenvaart worden getrokken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio