BK ATLETIEK. Belgische titel voor Berings, Thiam verbetert record verspringen

Eline Berings (RCG) heeft zaterdag in haar geboortestad Gent de 60 meter horden gewonnen op de Belgische indoorkampioenschappen. Ze finishte in 8.19 en zet meteen een punt achter haar indoorseizoen, dat ze pas vorige week op de International Flanders Athletics Meeting in Gent inzette. Daar liep ze 8.20. Haar Belgisch record staat op 7.92.

De 29-jarige Berings was na een knieoperatie tien maanden buiten strijd en is tevreden over het niveau dat nu haalt. De meetings in Gent waren voor haar vooral een test. Haar pijlen richt ze op het zomerseizoen. Zaterdag veroverde de Europese kampioene van 2009 haar negende nationale titel op de 60 meter horden, na 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012 en 2015. Daarnaast heeft ze twee titels op de 60 meter vlak op haar palmares. Outdoor was ze vier keer Belgisch kampioene op de 100 meter horden.

“Ik wou weten waar ik sta na de operatie die ik in mei onderging”, verklaarde Berings. “Ik ben zeker nog niet in topvorm, maar het was bevredigend. De knie bezorgt me geen last meer. Nu ga ik trainen met het oog op de zomer. In april ga ik op stage in Tenerife en in mei loop ik een paar wedstrijden in de Verenigde Staten. Daarna keer ik naar België terug voor de interclubs. Doel is om me zo snel mogelijk te plaatsen voor de EK in Amsterdam (limiet 13.11) en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (limiet 13.00).” Het persoonlijk record van Berings op de 100 meter horden is 12.87. Dat liep ze in juli 2014.

Nafissatou Thiam scherpt haar Belgisch record verspringen aan

Nafissatou Thiam (RFCL) heeft haar Belgisch indoorrecord in het verspringen aangescherpt. Op de Belgische kampioenschappen deed de 21-jarige meerkampster met een sprong van 6m51 acht centimeter beter dan de 6m43 die ze op 30 januari, eveneens in Gent, op de tabellen zette.

Outdoor is het Belgische record met 6m63 sinds 9 juni 1996 in handen van Sandrine Hennart. Met haar record veroverde Thiam een vierde nationale titel, de eerste in het verspringen in zaal. Vorig jaar werd ze Belgisch kampioene verspringen in open lucht en won ze op het BK indoor het hoogspringen. Eerder deze maand werd ze al nationaal kampioene in de vijfkamp.

"Vrucht van hard werken"

"Dit is de vrucht van hard werken", aldus Thiam. "Ik voel dat ik vooruitgang geboekt heb in het verspringen. We hebben er in de winter dan ook hard aan gewerkt, niet alleen op kracht, maar ook aan mijn techniek. Het werk is nog niet af. Mijn aanloop kan nog beter. Positief is dat ik al veel regelmatiger geworden ben. Zo sprong ik meteen na mijn 6m51 ook nog eens 6m45. Dat soort regelmaat heb ik ook nodig voor de zevenkamp, waar je maar drie pogingen krijgt. De trainingsarbeid van de winter heeft dus resultaat opgeleverd, maar er is nu geen tijd om bij de pakken te blijven zitten. Mijn indoorseizoen zit erop, maar rust neem ik niet. De training gaat door, met name mijn 800 meter moet nu nog beter. Zoals gewoonlijk zal ik in mei de competitie hervatten op de interclubs. Het hoofddoel in 2016 is natuurlijk een goede prestatie op de Olympische Spelen in Rio."

Hordenloper Broothaerts weet dat hij onder WK-minimum kan

Damien Broothaerts werd zaterdag voor de vierde keer, na 2005, 2009 en 2015, Belgisch kampioen op de 60 meter horden. De 32-jarige Brusselaar deed dat in 7.69, één honderdste boven zijn persoonlijk record en twee honderdsten boven de limiet voor deelname aan de WK, die van 6 tot 8 maart in het Amerikaanse Portland plaatsvinden. Zondag waagt hij in het Franse Merz een nieuwe poging.

Damien Broothaerts is zaterdag in Gent voor de vierde keer, na 2005, 2009 en 2015, Belgisch kampioen op de 60 meter horden geworden. De 32-jarige Brusselaar deed dat in 7.69, één honderdste boven zijn persoonlijk record en twee honderdsten boven de limiet voor deelname aan de WK, die van 6 tot 8 maart in het Amerikaanse Portland plaatsvinden. Zondag waagt hij in het Franse Merz een nieuwe poging.

In totaal zit Broothaerts aan twaalf Belgische titels. Hij veroverde drie keer goud op de 60 meter vlak, één keer op de 100 meter en vier keer op de 110 meter horden.”

 

Corrigeer