Italiaanse docu over vluchtelingen wint Gouden Beer

Italiaanse docu over vluchtelingen wint Gouden Beer

Gianfranco Rosii Foto: AFP

De documentaire “Fuocoammare” (Fire at Sea) heeft zaterdag de hoofdprijs op het internationale filmfestival van Berlijn, de Gouden Beer, gewonnen. Dat maakte de jury van de Berlinale, dit jaar voorgezeten door de Amerikaanse actrice Meryl Streep, bekend. Regisseur is Gianfranco Rosi.

Rosi won drie jaar geleden reeds de Gouden Leeuw op het festival van Venetië. Ook toen was de winnende film, “Sagro GRA”, een documentaire, zij het over een geheel ander onderwerp: de Grande Raccordo Anulare ofte de ringweg van Rome.

Los van de artistieke merites van de film wekt het weinig verbazing dat een film die focust op de huidige vluchtelingendrama’s wordt bekroond. “Fire at Sea” werd gefilmd op het eilandje Lampedusa bij Sicilië, een favoriete bestemming voor migranten die de Middellandse Zee trotseren.

Rosi liet eerder al van zich spreken met “El Sicario, Room 164”, een docu over een huurmoordenaar.

Beste debuut komt uit Tunesië

Eerder op de avond werd de prijs voor de beste debuutfilm toegekend aan “Inhebbet Hedi”, een film geschreven en geregisseerd door de Tunesiër Mohamed Ben Attia.

De film, over een apathische jongeman (Hedi) die het leven ondergaat en geplet zit tussen traditie en moderniteit, heeft ook een Belgisch kantje: medesponsor van de prent is Les Films du Fleuve, de maatschappij van de gebroeders Dardenne.

Acteur Majd Mastoura, die in de film de hoofdrol speelt, ontving de Zilveren Beer voor beste acteur.

Het romantische drama speelt zich af in de nasleep van de Tunbesische Jasmijnrevolutie van 2011.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees