De school is nooit meer uit

Leerlingen én leerkrachten in opstand tegen Smartschool

Leerlingen én leerkrachten in opstand tegen Smartschool

Smartschool: het is begonnen als een zegen voor leerkrachten en leerlingen, een digitaal platform dat onderlinge communicatie op school super­gemakkelijk maakt. Maar het dreigt een pest te worden, zegt jeugdbeweging KAJ. “Het dwingt leerlingen de klok rond online te zijn en met school bezig te zijn.” De vakbonden gaan akkoord. “Het doet de druk voor leerlingen én leraars enorm toenemen. Er moeten duidelijkere regels komen.”

“Zondagavond om 22 uur nog een taak mechanica gekregen op Smartschool. De taak moest op maandag ingediend worden. Ik was verontwaardigd dat mijn leraar dat zomaar kon.”

Jeugdbeweging KAJ heeft een onderzoek gedaan bij leerlingen van de middelbare school over hoe de school er in de toekomst moet uitzien. En net een van de grote voorbeelden van digitale vooruitgang in de klas – het online platform Smartschool – blijkt een grote frustratie.

Negen op de tien Vlaamse middelbare scholen gebruiken het platform intussen. Via Smartschool kunnen leerlingen taken binnensturen via de computer en kan iedereen op school contact houden met ­iedereen. “Dat biedt veel mogelijkheden, maar Smartschool verpest ook de vrije tijd van studenten”, zegt Els Michiels, voorzitster van de KAJ (de Kristelijke Arbeidsjongeren). “Het is een dwingeland geworden die je de hele tijd in het oog moet houden. Sommige jongeren melden ons dat ze hobby’s moeten afzeggen. Vaak zijn er dan ook geen concrete afspraken over Smartschool. Dat kan niet: het is te veel. En het is te zwaar.”

Corrigeer

MEER NIEUWS