Samuel Willenberg werd 93 jaar

Man die concentratiekamp overleefde door te liegen overleden

De laatste overlevende van het concentratiekamp in Treblinka is op 93-jarige leeftijd om het leven gekomen. De twee zussen van Samuel Willenberg stierven in de gaskamers, maar de Pool overleefde zelf door zich voor te doen als bouwvakker.

Samuel Willenberg groeide met zijn ouders en twee zussen op in het zuiden van Polen. Een zorgeloze jeugd kende hij, als lid van een liefdevol joods gezin. Tot in 1942 het noodlot toesloeg. Willenberg en zijn twee zussen werden meegenomen naar het concentratiekamp van het Poolse Treblinka, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 870.000 joden gedood werden in de gaskamers. Zijn ouders gebruikten valse papieren en moesten daardoor niet gaan.

Leugentje

De toen 19-jarige Samuel deed zich voor als metselaar, waardoor hij door de nazi’s dwangarbeid moest doen in het kamp. Dat leugentje bleek zijn grote geluk, want alle anderen uit zijn transport overleefden het niet.

De jongeman moest door de bezittingen gaan van de vele ongelukkigen die wel naar de gaskamers gestuurd waren. Daar trof hij plots ook de bezittingen aan van zijn twee zussen, waardoor hij niet anders kon dan vaststellen dat zij het kamp niet overleefd hadden.

Ontsnapt

Samuel werkte meer dan een jaar in het kamp toen hij in 1943 samen met 200 anderen besloot te ontsnappen. Veel van hen werden doodgeschoten tijdens de ontsnapping, maar de Pool geraakte wel weg. Hij werd in het been geraakt door een kogel, maar kon toch nog over een hoop lijken kruipen om over het hek te springen en te vluchten.

In de jaren erna zette Willenberg zich in voor het verzet, deelde hij zijn ervaringen met historici, schreef hij een biografie en maakte hij zelfs beeldhouwwerken over het kamp. Samen met zijn vrouw Ada ging hij in Israël wonen in 1950, waar ze een dochter kregen.

In totaal overleefden 67 mensen het kamp. Willenberg was de laatste overlevende. Hij kwam er tijdens zijn lange leven vaak terug met groepen jongeren om uitleg te geven over de gruwel. Hij overleed op 93-jarige leeftijd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees