OVERZICHT. Zij zijn klaar voor de Omloop Het Nieuwsblad

Over vijf dagen begint het nieuwe wielerjaar echt met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Onze wielerredacteurs volgden het peloton de voorbije weken in alle voorbereidings-wedstrijden. Van Argentinië tot Australië, van de Tour of Oman tot de Ronde van de Algarve. Zij leggen u uit waarom Greg Van Avermaet op schema zit en waarom Peter Sagan dringend naar de kapper moet.

Wielrennen op Sportwereld.be

Peter Sagan

Wereldkampioen Peter Sagan wacht nog altijd op zijn eerste zege in de regenboogtrui. Hij reed voorlopig enkel de Tour de San Luis in Argentinië, maar dat dateert al van eind januari. Hij viel er op met ongeschoren benen en een haardos die niet meer geknipt was sinds hij eind oktober in Richmond wereldkampioen werd. Dit weekend, nadat hij deze maand op hoogtestage trok naar de Sierra ­Nevada, is hij er voor het eerst bij sinds zijn neoprofjaar van 2011. “Vanaf Milaan-Sanremo telt het echt, maar ik ben blij erbij te zijn”, aldus de wereldster. “Je weet maar nooit.”

Bekijk alle uitslagen van Peter Sagan hier. 

Tiesj Benoot

Dat Tiesj Benoot in de eerste bergrit in de Algarve beter klom dan Contador en Aru is tot op heden de strafste Belgische wielerstoot van het jaar. Ploegleider Herman Frison houdt de druk dan wel weg door Roelandts en Debusschere in dezelfde rang­orde te plaatsen. Maar dat Tigesh Benoi (zo klinkt zijn naam in het Portugees) op dit moment vliegt, kan niemand ontkennen. De zaterdag afwezigen Vanmarcke, Cancellara en Stybar: allen wijzen ze naar de tweedejaarsprof als antwoord op de vraag wie er het meest klaar is om de Omloop te winnen.

Bekijk alle uitslagen van Tiesj Benoot hier.

Stijn Vandenbergh

In de net afgelopen ronde van Oman was er geen hoofdrol voor Stijn Vandenbergh weggelegd. Problemen met de maag, heette het. Maar met ook de Tour de San Luis en de Ronde van Valencia in de benen zit hij al aan een slordige 1.500 wedstrijdkilometers dit jaar. Bovendien slaagde Vandenbergh erin om in de ronde van Valencia voor het eerst in acht jaar weer eens een wedstrijd te winnen. Begrijpelijk dat Vandenbergh de Omloop, een wedstrijd waarin hij het sowieso al jaren uitstekend doet, vol optimisme tegemoet mag kijken.

Bekijk alle uitslagen van Stijn Vandenbergh hier.

Alexander Kristoff

“Ik ben nog nooit goed geweest in de Omloop”, haalde Kristoff de schouders op toen we hem afgelopen week naar zijn ambities voor het Belgische openingsweekend vroegen. Begrijp: hij lijkt niet meteen wakker te liggen van de Omloop. Of wil de immer onderkoelde Noor de tegenstand zand in de ogen strooien? Feit is: als Kristoff echt zijn zinnen zet op de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, lijkt de topfavoriet voor beide wedstrijden nu al bekend. Met drie ritzeges in Qatar en twee in Oman is Kristoff dé man in vorm.

Bekijk alle uitslagen van Alexander Kristoff hier.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert is in orde. Dat leerde ons de Ronde van Murcia, waar hij met behulp van de ploegmaats in de kopgroep Alejandro Valverde op lengtes spurtte. Uit de Ronde van Andalusië valt weinig af te leiden. Hij was bij de les, maar kreeg er niet echt kansen. Gilbert heeft genoeg redenen om in Gent toe te slaan. Met een derde overwinning kan hij mederecordhouder worden en misschien helpt dat BMC te overtuigen om hem ook in de Ronde van Vlaanderen te laten starten. ‘’Het Nieuwsblad is voor elke topcoureur heel belangrijk. Dat weet ik uit ­eigen ervaring”, aldus de ­Ardennees.

Bekijk alle uitslagen van Philippe Gilbert hier.

Greg Van Avermaet

Zeven toptienplaatsen in elf koersdagen. Greg Van Avermaet heeft een vliegende start genomen in 2016. Zowel in Qatar als in Oman hoorde hij dag na dag bij de besten in het peloton. Dat zag je in de spurts: in Qatar moest hij in rit vier alleen Kristoff laten voorgaan. Dat zag je in de tijdrit: anders zet je niet de vierde tijd neer. Dat zag je zelfs bergop: in Oman werd hij op een taaie helling derde achter Nibali. Wel een minpunt: Van Avermaet blijft de man van de ereplaatsen. Winst, en de mentale boost die daarbij hoort, was Van Avermaet nog niet gegund.

Bekijk alle uitslagen van Greg Van Avermaet hier.

Niki Terpstra 

De 31-jarige Nederlander werkte de wedstrijden in Mallorca, Valencia en Algarve anoniem af. Of toch niet. “Ik had Niki, dat was voldoende”, was het antwoord van Marcel Kittel na de gewonnen openingsrit. Volgens radio peloton reed Terpstra de voorbije week in zijn eentje meermaals het peloton voorbij met de neus vol in de wind. Indruk maken zonder uitslagen te rijden. Bij de afwezigheid van Zdenek Stybar lijkt Terpstra de sterkste man van Etixx-Quick Step te worden in het openingsweekend. Ervaring in de Omloop Het Nieuwsblad bezit hij met een 2de, 5de, 6de en 9de alleszins voldoende.

Bekijk alle uitslagen van Niki Terpstra hier.

Tom Boonen

Voor het eerst in twaalf jaar krijgt Tom Boonen voorafgaand aan de Omloop Het Nieuwsblad geen vijf sterren achter zijn naam. De 35-jarige Kempenaar sukkelde de voorbije week met een verkoudheid. Maar de Omloop is een koers van slechts tweehonderd kilometer, dat kan zelf een Boonen op negentig procent aan. Daarbij is de kans op een groepssprint verhoogd door de hertekende finale. En na een harde wedstrijd is Boonen nog altijd een van de rapsten.

Bekijk alle uitslagen van Tom Boonen hier.

Jasper Stuyven

Voor Jasper Stuyven wordt het zaterdag zijn allereerste Omloop Het Nieuwsblad bij de profs. De 23-jarige renner uit Vlaams-Brabant is samen met Edward Theuns en Stijn Devolder één van de speerpunten van Trek-Segafredo, dat het in het Vlaamse openingsweekend zonder Fabian Cancellara doet. Stuyven reed twee ritten Mallorca en trok vervolgens naar de Dubai Tour. Daar sprintte hij in de laatste etappe naar een achtste plaats. In de Ronde van de Algarve was Stuyven er dichter bij toen hij in de eerste etappe derde werd achter Kittel en Greipel in een massasprint. 

Bekijk alle uitslagen van Jasper Stuyven hier.

 
Corrigeer