Apollo 10-astronauten hoorden vreemde geluiden via de radio tijdens vlucht achter de maan

Apollo 10-astronauten hoorden vreemde geluiden via de radio tijdens vlucht achter de maan

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst videobeelden vrijgegeven van een merkwaardig incident tijdens vlucht Apollo 10 in 1969. De driekoppige bemanning hoorde toen een vreemd geluid tijdens haar vlucht achter de maan, net op het moment dat het radiocontact met de aarde verbroken was. De astronauten waren zo verbaasd over de klanken dat ze zelfs twijfelden om NASA in te lichten. Het incident werd al die tijd verzwegen voor het grote publiek, tot het programma ‘NASA’s Unexplained Files’ er zondagavond over berichtte.

“Heb jij dat fluitende geluid ook gehoord? Het lijkt een beetje op ruimtemuziek. Ik vraag me af wat het is”, zo start de conversatie van de astronauten van ruimtemissie Apollo 10 in juni 1969. De driekoppige bemanning passeert op dat moment de achterkant van de maan, de kant die vanaf de aarde nooit zichtbaar is. Tijdens dat uurtje is alle radiocontact met de aarde verbroken, waardoor de astronauten er volledig alleen voor staan.

Omdat ze geen raad kunnen vragen aan Houston, gaat het drietal verder met het werk. Maar even later horen de astronauten het geluid opnieuw. “Whoo whoo”, klinkt het via de radio. “Man, dat is echt vreemde muziek. We moeten uitzoeken wat dit is, niemand zal ons geloven”, zegt een van de bemanningsleden.

Het is duidelijk: de mannen hebben net iets gehoord wat ze nog nooit eerder gehoord hebben. Geen van hen weet waar het geluid vandaan kwam, evenmin waarom ze het precies gehoord hebben. De astronauten twijfelen daarom zelfs of ze Nasa zullen inlichten over hun vreemde ervaring.

“Apollo 10 is vlekkeloos verlopen, geen incidenten”

Het grote publiek wordt in 1969 in elk geval niét geïnformeerd over het bizarre incident achter de maan. De wereld krijgt te horen dat missie Apollo 10 vlekkeloos verlopen is en dat de bemanning van de komende missie Apollo 11 zonder zorgen voet kan zetten op de maan. De conversatie van de driekoppige bemanning is op dat moment al lang vastgelegd op papier. Ook tijdens het uurtje radiostilte registreert een voicerecorder/camera immers alles wat er gebeurt en gezegd wordt in het ruimtevaartuig. Vlak nadat het radiocontact hersteld was, kreeg Nasa zo alle gegevens binnen. Inclusief het gesprek over de vreemde radiomuziek. “Maar de hele conversatie verdween in de archieven. Nasa hield dikwijls informatie achter voor het grote publiek, als de bazen van mening waren dat dat het beste was voor de mensen”, vertelde astronaut Al Worden van Apollo 15 zondagavond in ‘NASA’s Unexplained Files’.

Interferentie tussen twee radio’s

In 2008, bijna 40 jaar na de missie, wordt het transcript van Apollo 10 openbaar gemaakt en op het internet gezet . Maar uiteindelijk zou het dus tot de uitzending van ‘NASA’s Unexplained Files’ van zondagavond duren vooraleer de wereld op de hoogte wordt gebracht over de ruimtemuziek. De trailer van het programma en de berichtgeving in Amerikaanse media doen het incident af als ‘een onverklaarbaar moment’. De Cassini-Huygens-ruimtesonde heeft een dergelijk geluid wel al eens vastgelegd bij de planeet Saturnus, maar toen was er een verklaring: geladen deeltjes in het magnetisch veld. Bij de maan is er echter geen atmosfeer of magnetisch veld te bespeuren, waardoor de herkomst van de ‘maanmuziek’ volgens het programma een mysterie zal blijven.

Daar denkt Nasa zelf anders over. Een medewerker van de ruimtevaartorganisatie vertelt in hetzelfde programma dat de twee radio’s in het ruimtevaartuig simpelweg met elkaar interfereerden. Van onverklaarbare klanken is volgens hem geen sprake. Ook Michael Collins, piloot van de historische Apollo 11-vlucht, hoorde de ruimtemuziek achter de maan, maar hij schonk er geen aandacht aan. “Hadden ze me niet op voorhand gewaarschuwd, dan was ik wellicht doodsbang geweest. Maar de technici hadden me ingelicht over de radio-interferentie”, schreef hij achteraf in zijn boek Carrying the Fire: An Astronaut’s Journeys.

“Er was daar iets”

Al blijft astronaut Al Worden twijfelen. “De bemanning van Apollo 10 wist welke geluiden ze kon verwachten. De logica vertelt me dan ook dat als er iets is opgenomen, er daar iets was. Want als je aan de achterkant van de maan vliegt, geen contact hebt met de aarde en toch vreemde geluiden hoort via de radio: wat moet je daar dan van denken? Ik denk dat er een duidelijke oorzaak is, we begrijpen het alleen nog niet.”

Bekijk de reportage van ‘NASA’s Unexplained Files’ hieronder:

POPULAIRE VIDEO'S