Fit & Gezond

Wat doet 21 dagen zonder suiker met het lichaam van deze West-Vlaming?

Doet de naam Nick Vinckier niet meteen een belletje rinkelen? Zijn verhaal misschien wel: eind vorig jaar dronk de West-Vlaming honderd dagen geen alcohol. Nu heeft hij net een ander, extremer experiment afgerond. De 25-jarige man volgde 21 dagen een crashdieet waarbij hij geen suiker, koolhydraten en vetten mocht eten. “Ik ben zelf gecrasht’, zegt hij.

Precies 21 dagen. Meer heb je volgens spierbundel Cory Gregory niet nodig om een spectaculair lichaam te krijgen. Dat wou social mediastrateeg Nick Vinckier wel eens aan den lijve ondervinden, dus volgde hij het zogenaamde Bizzy Diet van MusclePharm, het bedrijf van de Amerikaan. Concreet? Drie weken lang vier keer per week sporten - een half uur cardio en een uur krachttraining. En alsof dat nog niet zwaar genoeg is mag je al die tijd ook geen suikers, vetten en koolhydraten eten.

Peperduur
“Ik vond het programma zo ongeloofwaardig maar ik hou ervan om mezelf uit te dagen en besloot om het nauwgezet te volgen. Ik at acht keer per dag maar mijn menu’s waren heel monotoon”, zegt Nick. Hij maakte heel vaak broccoli, spinazie, eieren, proteïneshakes, extra vitaminen, zalm, kabeljauw, kip, kalkoen en paardenvlees klaar. Het duurde niet lang voordat de jongeman op een eerste probleem stootte. “Gezonde voedingsmiddelen zijn superduur. Normaal kost het me rond de 250 euro per maand om genoeg voedsel in huis te hebben , tijdens de proefperiode van drie weken heb ik maar liefst 400 euro uitgegeven aan eten voor mij alleen”, klinkt het.

Kort lontje
Niet enkel financieel was het dieet zwaar, ook lichamelijk kreeg Nick het snel moeilijk. “De eerste week viel alles goed mee. Het is leuk, je kan aan je vrienden vertellen waarmee je bezig bent en je bent gemotiveerd. Na die eerste week is de euforie verdwenen en op de twaalfde dag ben ik gecrasht. Mijn lichaam was uitgeput, ik had al vanaf de tweede dag constant hoofdpijn. Ik kon me tijdens meetings op het werk maar moeilijk concentreren en had een korter lontje dan gewoonlijk. Ik overwoog om te stoppen, maar zette toch door. Rond de veertiende dag van het experiment ging het weer beter, vindt Nick. “Ik had minder slaap nodig om te functioneren en mijn lichaam had ondanks de weinige brandstof dat het kreeg voldoende kracht om te sporten. In het begin dacht ik dat ik zonder suiker zou kunnen, maar pas toen ik geen meer at besefte ik hoeveel voedingsmiddelen verborgen suikers bevatten.”

Niet gezond
Intussen is het experiment afgerond en kan Nick voor zichzelf uitmaken of het heeft gewerkt. “Ik ben 9 à 10 kilogram afgevallen in drie weken tijd, maar een keihard wasbordje zoals de fitnessgoeroe Cory Gregory heb ik helemaal niet”, zegt hij. Nick, die zich niet liet begeleiden door een dokter of diëtist, is blij dat hij de afslankmethode heeft gevolgd en voelt zich zwembroekklaar voor komende zomer, al beseft hij dat het dieet niet gezond is. “Het is kort en krachtig, maar als je constant hoofdpijn hebt is het een teken dat er iets mis is. Het geeft resultaten op heel korte termijn. Daarom zou ik het aanraden als je straks gaat trouwen of een strandvakantie voor de boeg hebt. Maar het is zeker geen manier om een gezonde levensstijl op te bouwen”, zegt Nick die vandaag weer normaal eet en dankzij zijn eerste experiment nog maar zelden alcohol drinkt.


Meer details over het dieet via de blog van Nick.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees