Twee eieren en een kameel: hoe een 'helderziende' een Tiense 75.000 euro aftroggelde

Twee eieren en een kameel: hoe een 'helderziende' een Tiense 75.000 euro aftroggelde

Foto: *

Leuven / Oud-Heverlee / Tienen / Landen - In de Leuvense strafrechtbank is maandag twee jaar cel gevorderd tegen een Guineeër. Hij wordt ervan verdacht als ‘helderziende’ een vrouw 75.000 euro lichter te hebben gemaakt. Daarvoor gebruikte hij onder meer een kameel en twee eieren.

Bijna 7.000 euro was een man uit Tienen kwijt toen hij op 27 oktober vorig jaar naar de politie stapte met de melding dat hij het slachtoffer was van oplichters. Mohamed G. (32) en Mouctar S. (35), twee Guineeërs zonder adres in België, zouden hem volgens het parket aan een rijke vrouw helpen, maar lieten hem achter met een financiële kater. In samenspraak met de politie maakte het slachtoffer een nieuwe afspraak met ‘helderziende’ Mohamed G. Toen de gedupeerde aanstalten maakte om opnieuw geld af te halen, greep de politie in. Sindsdien zit G. in een Leuvense cel. Ook zijn vermeende kompaan, Mouctar S., zit achter de tralies, maar zegt met de hele zaak niets te maken te hebben. Naar eigen zeggen was hij enkel in België voor de aankoop van een wagen. Op basis van het telefoononderzoek en een herkenning acht de procureur zijn aandeel wel bewezen.

Met advertenties in kranten en strooibriefjes ronselde het duo mensen in een moeilijke situatie. Met zalfjes, handopleggingen en offers, goud en zelfs de vermeende aankoop van een kameel, zouden de problemen van de slachtoffers als sneeuw voor de zon verdwijnen. Intussen ontfutselden de beklaagden, die zich voordeden als Franck, Eric, Bapa en Marcel, hun slachtoffers honderden tot zelfs duizenden euro's per ‘consultatie’. Wie stopte met betalen, kreeg te horen dat zijn leven een hel zou worden.

Twee eieren

Een van de slachtoffers is Elke D.B., een 39-jarige vrouw uit Tienen. Zij besloot op een dag het nummer op het strooibriefje te bellen en kwam bij de verdachten terecht. "Ik heb nochtans gestudeerd", zegt de farmaceutisch assistente in La Dernière Heure. "Maar ik ging door een moeilijke periode en zag het niet echt meer zitten. Maar hoe ben ik toch zo stom en naïef kunnen zijn?"

De vrouw ontmoette een van de mannen in het station van Leuven. "Hij heeft meteen indruk op mij gemaakt. Ik heb hem alles verteld en hij beloofde me dat ik het geluk zou vinden waar ik recht op had. Ik ben er met ogen open ingelopen." 

Voor ze het geluk zou vinden, moest Elke meerdere stappen nemen. Wat haar onder meer zou helpen, was twee eieren onder haar bed leggen. Ze moest ze maanden bijhouden zonder eraan te komen en geduldig zijn. Bij een volgende afspraak bleek een van de eieren van kleur veranderd. Een goed teken, zei de man, je bent op weg naar genezing. De volgende stap voor Elke? Een kameel kopen voor 15.000 euro om die vervolgens te offeren in Afrika. "Ik ben zo in totaal bijna 80.000 euro kwijtgeraakt. Klacht indienen heb ik nooit gedaan. Daar schaamde ik me te erg voor."

Ook in Landen en Aalst zou G. slachtoffers hebben gemaakt.

Vrijspraak

“Wat mijn cliënt doet, wijkt weinig af van wat anderen doen”, zei de verdediging. “Hij benadert mensen die het niet meer zien zitten. Als zij geloven dat zo’n zalf helpt, is geen sprake van oplichting. Ik vraag de vrijspraak.”

Het parket veegde het argument van tafel. De procureur vorderde twee jaar cel en 900 euro boete tegen G., S. riskeert achttien maanden cel en 900 euro boete. De rechter doet een uitspraak op 7 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees