Belgische inzending Songfestival lijkt wel héél erg op ander nummer

Loïc Nottet imiteerde zogezegd Lorde, een Franse inzending leek verdacht veel op Stromae: elk Eurovisiesongfestival heeft wel zijn zijn discussie over plagiaat. En dit jaar is er onze inzending What’s The Pressure dat heel hard lijkt op de Britse popsong Sax van Fleur East.

“Dit lijkt te sterk op elkaar om nog toeval te zijn”, vindt producer Miguel Wiels.

Wie ‘What’s The Pressure’ van Laura Tesoro en ‘Sax’ van Fleur East na elkaar beluistert kan er niet omheen: ze hebben allebei dezelfde groove en ritmiek. Een identiek productioneel sausje, noemt producer Miguel Wiels het. “Van plagiaat is er geen sprake, daarvoor moet de melodie of een stuk van de tekst gekopieerd zijn. Maar de achterliggende loopjes in de twee songs zijn ontegensprekelijk dezelfde. Het zou me niet verbazen dat de producer die het laatst zijn lied schreef, het ander gehoord heeft.”

Het zou echter niet de eerste keer zijn dat er toch een plagiaatrechtszaak komt, omdat een artiest simpelweg dénkt dat hij/zij wel een case heeft. En dan wordt het lied voor de tijd van de rechtszaak geschrapt. In het allerslechtste geval zou België dus niet naar het Songfestival kunnen. Al is daar volgens de VRT geen sprake van. “Er zijn gelijkenissen, de ‘feeling’ is dezelfde”, geeft woordvoerder Hans Van Goethem toe. Maar Laura Tesoro mag het lied dan pas in januari hebben voorgesteld -en dus de laatste van de twee geweest zijn- de song was al langer klaar, klinkt het. “Het lied is geschreven door Selah Sue, en haar demo dateert al van veel vroeger.”

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees