Bekijk hier het gewijzigde parcours van de Omloop Het Nieuwsblad

Het parcours van de 71ste Omloop Het Nieuwsblad, die zaterdag 27 februari zal worden gereden, heeft enkele wijzigingen ondergaan. De start en de aankomst liggen wat verderop in Gent en met de Eikenmolen en Tenbosse zijn er twee extra hellingen, weliswaar op 130 km van de streep. De afstand blijft 200 km en ook de heuvel- en kasseizone in de finale blijft ongewijzigd met uitzondering dat de Boembekeberg de Molenberg in Zwalm vervangt als dertiende en laatste helling op 30 km van de meet.

Wielrennen op Sportwereld.be

Nieuwe start en aankomst

Om de zeven jaar valt Pasen vroeg op het jaar en staat de Halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein waardoor de Omloop het Nieuwsblad er niet kan starten en finishen. Dat is dit jaar het geval en dus heeft Flanders Classics geopteerd voor de site rond het ICC, het S.M.A.K.-museum  en het citadelpark, op een kilometer van de vorige start- en aankomstplaats op het Gentse Sint-Pietersplein. De officieuze start van de 71e Omloop Het Nieuwsblad en van het Belgische wielerseizoen zal plaatsvinden op de Emile Clauslaan ter hoogte van de Karel Lodewijk Ledeganckstraat. De officiële start vindt plaats op de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke na een neutralisatie van 7,4km.

De finale kilometers van de Omloop Het Nieuwsblad zijn dit jaar lichtjes gewijzigd. De renners komen Gent binnen via de Oudenaardsesteenweg (N60), slaan rechtsaf aan De Sterre en vervolgen hun weg op de Krijgslaan (N60). Voor de laatste kilometer gaan ze door op de licht hellende Emile Clauslaan tot aan de finish. “De nieuwe aankomst is misschien wel lastiger. De laatste rechte lijn is iets korter, de weg is breder en loopt steiler naar boven”, zegt wedstrijddirecteur Wim Van Herreweghe.

Heuvels en kasseien: Enkel Boembekeberg is nieuw in finale

De rest van het parcours onderging nauwelijks wijzigingen in vergelijking met vorig jaar. Parcoursbouwer Peter van Petegem voegde twee extra hellingen toe. De Eikenmolen (na 68km) en Tenbosse (na 73km) werden ingepast tussen de beklimming van de Berendries en de Muur van Geraardsbergen, weliswaar op 130 km van de streep. De afstand blijft 200 km en ook de heuvel- en kasseizone in de finale blijft ongewijzigd met uitzondering dat de Boembekeberg de Molenberg in Zwalm vervangt als dertiende en laatste helling op 30 km van de meet. “De Molenberg is er niet bij wegens wegenwerken vlak voor de Molenberg. De Boembekeberg is niet bijzonder steil, maar wel lastig”, aldus wedstrijddirecteur Wim Van Herreweghe.

Hellingen

1. Leberg: 141km van de streep
2. Berendries: 137km van de streep
3. Tenbosse: 132km van de streep
4. Eikenmolen: 127km van de streep
5. Muur van Geraardsbergen: 115km van de streep
6. Valkenberg: 97km van de streep
7. Kaperij: 78km van de streep
8. Kruisberg: 67km van de streep
9. Taaienberg: 57km van de streep
10. Eikenberg: 52km van de streep
11. Wolvenberg: 48km van de streep
12. Leberg: 38km van de streep
13. Boembekeberg: 32km van de streep

Bekijk hieronder het volledig parcours van de Omloop Het Nieuwsblad. U kan inzoomen tot op straatniveau. De groene icoontjes zijn de hellingen, de rode icoontjes zijn de kasseistroken. Deze kan u aanklikken voor extra informatie.

Bekijk hier de volledige wegwijzer.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.