UGent-prof positief over Gents burgerkabinet: Groter draagvlak dan ja-neenvraag'

UGent-prof positief over Gents burgerkabinet: Groter draagvlak dan ja-neenvraag'

Foto: UGent, foto Hilde Christiaens

Gent - UGent-professor Lokale en stedelijke politiek Herwig Reynaert vindt het afwijzen van een referendum en het tegenvoorstel van het Gentse stadsbestuur voor een burgerkabinet "positief". "Het creëert een groter draagvlak dan een simpele ja-neenvraag. Maar men zal dit wel goed moeten coördineren."

Het burgerkabinet moet het antwoord worden op de vele vragen en het voorstel voor een referendum over het circulatieplan en mobiliteitsplan van Gent. Het werd maandagavond gelanceerd in de gemeenteraad en zal dinsdagavond naar alle verwachtingen goedgekeurd worden. Nog voor de zomer zou het eerste burgerkabinet aangesteld moeten zijn.

"Het grote voordeel is dat het geen one shot-event is", zegt Herwig Reynaert, professor Lokale en stedelijke politiek aan de Gentse universiteit, dinsdag. "Een volksraadpleging is één keer ja of neen, op één dag. En het is altijd een lastige kwestie om alles in één vraag te krijgen." Reynaert noemt het burgerkabinet "een interessant voorstel". 

Wat vindt u er goed aan?
"Het biedt de mogelijkheid tot een veel ruimere discussie. Men moet er geen eenvoudige ja-neenvraag voorleggen. Bovendien kan men het plan ook hier en daar nog wat bijsturen. Het creëert een groter draagvlak dan een simpele ja-neenvraag. Sommigen zullen zeggen dat het te laat is, maar het is vooral een uitvloeisel van wat er allemaal gebeurd is, van de vele vragen die leven."

Is Gent daarmee een pionier, zoals het stadsbestuur beweert? 
"Als je ons land bekijkt, kan je niet anders dan vaststellen dat er niet meteen een grote traditie is van referenda. Als je onze situatie in de context van de literatuur bekijkt, zie je dat wij toch vaak redelijk onderaan de ladder van de participatie zitten. Mensen kunnen vaak informeel wel iets zeggen, maar echte coproductie tussen administratie, politiek en burger gebeurt nog veel te weinig. In dat opzicht is het burgerkabinet een interessant voorstel."

Maar zonder het initiatief tot een referendum van N-VA was het er toch nooit gekomen? 
"Ik heb de indruk dat er zeker vanuit het college het oordeel was dat er genoeg terugkoppeling geweest was. In het mobiliteitsdossier was het er vast niet gekomen. Maar aan de andere kant is het positief dat de discussie rond participatie op deze manier gevoed wordt. Het referendum lijkt een plaagstoot van Siegfried Bracke. Maar we mogen niet te negatief zijn over onze lokale besturen, ze staan dicht tegen de burger. Het is goed dat er nu discussie is over participatie. Dit initiatief van het Gentse college kan daar een goed voorbeeld van worden."

Naast het burgerkabinet wordt nog heel wat aangekondigd: een mobiliteitsforum, een 'voortdurende bevraging', een mobiliteitslijn... Is dat niet wat te veel?
"Dit is al bij al geen evident dossier, waar uiteraard vanuit verschillende hoeken betrokken partijen zijn. Het is logisch dat er heel wat initiatieven opgezet worden. Het is wel belangrijk dat men het bos nog door de bomen ziet. Men gaat dit goed moeten coördineren. Maar ik ga ervan uit dat de diensten van de stad hier een serieuze boterham aan zullen hebben en dit goed zullen begeleiden."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio