Luk De Bruyker: 'Men probeert dit plan door onze strot te duwen'

Luk De Bruyker: 'Men probeert dit plan door onze strot te duwen'

Luk 'Pierke Pierlala' De Bruyker (derde van links) betoogde maandag mee tegen het circulatieplan. "Omdat het niet gedragen wordt." Foto: fvv

Gent - "Het mobiliteitsplan snijdt Gent in twee groepen, pro en contra. Dat vind ik niet goed." Luk 'Pierke Pierlala' De Bruyker was maandag aan het Gentse stadhuis een van de opvallende betogers tegen het circulatieplan. Waarom? "Men probeert dit plan door onze strot te duwen."

De Bruyker is een fervent fietser. "Last zal ik er dus niet van hebben." Maar toch stond hij maandag aan het stadhuis van Gent met vijftig medebetogers slogans te scanderen tegen het plan, tegen Watteeuw. "Omdat dit plan niet gedragen wordt door de bevolking. Het snijdt Gent in twee groepen, pro en contra. En dat vind ik niet goed."

"Een complete omwenteling zoals deze moet gedragen worden. En als dat niet het geval is, in die mate rekening houden met de mensen, zodat het wel gdragen kan worden. En dat is nu zeker niet het geval."

Waar loopt het circulatieplan dan mis, volgens u?
"Er wordt geen rekening gehouden met een grote bevollkingsgroep, de bejaarden die in het centrum of in de negentiende-eeuwse stadsgordel voorbeeld. Dat zijn toch ongeveer twintig procent van de bewoners daar. Wat moeten die doen als ze naar de Minard of naar het NTG willen met de auto? Dat kan gewoon niet meer straks. Het enige dat kan is te voet of met een taxi. Dan moet dan maar zeker, maar kan men dan geen maatregelen nemen om die goedkoper te maken? Of minstens openbaar vervoer mogelijk maken tot aan de schouwburg. Daar is allemaal geen rekening mee gehouden."

Het stadsbestuur kondigt extra inspraak aan. Een goede zet?
"Het is een eenrichtingsgesprek. Ze gaan de boer op, maar niet voor inspraak. Enkel om hun plan te proberen uitleggen, om het echt in onze strot te rammen. En daar hou ik niet van. Uitleggen is niet voldoende. Er moeten hoorzittingen komen, waarbij de burgers echt gehoord worden. Aan de klachten die over het plan blijven bestaan, kan ik merken dat er daar weinig of niets aan gedaan wordt."

Een referendum dan maar?
"Daar heb ik een dubbel gevoel bij. Het is alvast duidelijker dan wat men nu wi installeren, maar wie motiveer je daarmee? Bovendien verdeelt dat Gent nog meer. En als de helft voor is, en de andere helft tegen, zoals een poll van De Gentenaar aangaf, wat dan?"

Wat stelt u dan zelf voor?
"Men moet sowieso de bevolking eens goed bevragen, en niet alleen de jonge mensen. Ook mensen die eke dag in de binnenstad moeten zijn. Dokters, het wit-geel kruis en vooral de mensen ouder dan zestig jaar. Hoe kunnen zij zich nog organiseren? Gent moet goed leefbaar blijven, ook voor hen. Hen het plan gewoon uitleggen en af en toe iets opschrijven, daar zijn we finalement niets mee. Het moet meer zijn."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio