Kinderen worden peter of meter van gesneuvelde soldaten

De kinderen kregen een originele duik in de geschiedenis van hun stad. Foto: yds

Halle -

De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van het Heilig Hart&College campus Vondel mogen zich voortaan peter en meter noemen van een Hallenaar die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een originele duik in de geschiedenis van hun stad.

De Halse oudstrijdersbonden werkten een initiatief uit om de kinderen van vandaag nauwer te betrekken bij het oorlogsverleden dat Vlaanderen nog niet eens zo lang geleden heeft gekend. Ze kenden de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar het peterschap toe van een van de 71 Hallenaren die tijdens de Groote Oorlog sneuvelden en wiens namen op het oorlogsmonument in het stadspark staan vermeld.

"Bedoeling is dat de kinderen weten dat dit niet zomaar namen zijn maar dat het ooit Hallenaren waren die hier net als zij in de stad rondwandelden en er ooit naar school gingen", verduidelijkt Jos Ramakers, voorzitter van de Halse Vaderlandslievende verenigingen. "Die namen op zich zeggen hen wellicht niet veel. Daarom gaven we elk kind de naam van een van de soldaten. Samen trokken we na een bezoek aan het oorlogsmonument naar de interessante tentoonstelling in de Oude Post over Halle in de Groote Oorlog waar ze allerlei gegevens over hun soldaat kunnen vinden. Wie hij was, waar hij woonde, wat zijn beroep was, waar en wanneer hij overleden is en zo meer. Op die manier laten we de kinderen zelf ontdekken hoe het leven in Halle was onder de Eerste Wereldoorlog en wordt het geen ver van mijn bed show meer. Tegenwoordig is de oorlog niet eens veraf als je het nieuws op televisie bekijkt. Ook veel van onze ouders en grootouders zijn ooit vluchteling geweest".

Voor de kinderen en leerkrachten vormt het peterschap over een gesneuvelde Hallenaar meteen het vertrekpunt om ook in andere lessen dieper in te gaan op de Eerste Wereldoorlog en oorlog in het algemeen. De kinderen waren alvast bijzonder enthousiast over deze interactieve aanpak.

"Dit peterschap is een testcase. Als dit aanslaat, overwegen we om ook met andere scholen dergelijke activiteiten te organiseren als alternatieve geschiedenisles om kinderen het verleden van hun eigen stad beter te leren kennen", aldus Jos Ramakers.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio