24 mensen zwaar ziek na eten van besmet vlees

Slachthuis riskeert fikse boete voor verspreiding EHEC-bacterie

Slachthuis riskeert fikse boete voor verspreiding EHEC-bacterie

De bedrijfsleider van het slachthuis riskeert een celstraf van vijf maanden. Foto: KHL

Genk -

Slachthuis Genk riskeert een geldboete van 30.000 euro voor het verspreiden van ernstig besmet rundvlees. Dat zorgde in 2012 voor de plotse uitbraak van de EHEC-bacterie, die 24 mensen zwaar ziek maakte. Vier van hen vreesden zelfs even voor hun leven. De 49-jarige bedrijfsleider van het slachthuis, die ook een celstraf moet vrezen, moest zich gisteren samen met het Genkse vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Tongeren.

In mei en juni 2012 werden 24 mensen ernstig ziek na het eten van rundsgehakt en filet americain. Ze kochten die producten in Delhaize-filialen in Lanklaar, Bree en Neeroeteren. Zeventien slachtoffers belandden in het ziekenhuis met braakneigingen, ernstig nierfalen, uitdrogingsverschijnselen en bloed in de stoelgang. Vier mensen zweefden zelfs enkele dagen lang tussen leven en dood. “Mijn organen vielen stil”, getuigt een 63-jarige vrouw uit Maasmechelen. “Ik ben met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Genk, waar ik vijf dagen gevochten heb voor mijn leven.”

Nu, bijna vier jaar later, ervaart ze er nog steeds ongemakken door. “Ik moet nog altijd op controle voor mijn hart en nieren. Ik ben niet meer de vrouw die ik geweest ben.” De meeste burgerlijke partijen stellen zich voor een provisioneel bedrag en vragen de aanstelling van een deskundige.

Na onderzoek van de vleeswaren kon de herkomst van het besmet vlees achterhaald worden. Zo kwam de politie bij Slachthuis Genk en vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV terecht. Daar werd een karkas aangetroffen dat positief testte op de EHEC-bacterie. Het bedrijf werd enkele maanden eerder, in januari 2012, al op het matje geroepen omdat de werkomstandigheden onhygiënisch waren. Maar de bedrijfsleider zou volgens de procureur ook na de controle de hygiënemaatregelen niet nageleefd hebben. Toch zegt Slachthuis Genk dat ze geen enkele fout gemaakt hebben. “Elk runderkarkas wordt individueel door de keurders van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gecontroleerd en goedgekeurd voor consumptie”, zegt advocaat Pieter Helsen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio