Concrete plannen op tafel om onze kustlijn ingrijpend te veranderen

Twee eilandjes als golfbrekers voor onze kust

Twee eilandjes als golfbrekers voor onze kust

Foto: *

Het waren jarenlang wilde toekomst­dromen, maar nu is het heel concreet. Er ligt een plan van de Vlaamse overheid klaar om twee eilanden aan te leggen voor de kust van Knokke-Heist. Om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en om scheepvaart langs de kustlijn mogelijk te maken. Al maken de Vlaamse en federale regering nu al ruzie over wie er baas mag zijn.

Al jaren wordt er in de wildste vormen over gefantaseerd, maar nu is het bittere ernst met de aanleg van eilanden voor onze kust. De Vlaamse overheid is zo goed als klaar met een studie die de gevolgen nagaat van de aanleg van twee eilanden voor de kust van Knokke-Heist. Hoe gaan ze de stroming beïnvloeden? Gaan ze de kust niet doen verzanden? Maar onoverkomelijke technische problemen lijken er niet te zijn, wat de aanleg van die eilanden heel realistisch maakt.

Gigantische golfbreker

Eén eiland zou voor de haven van Zeebrugge komen te liggen, het andere in de richting van Knokke. Hun doel? De kust beschermen tegen de stijgende zeespiegel: de eilanden zouden als een soort gigantische golfbreker dienen.

“En net daardoor zijn ze ook voor de haven van Zeebrugge zeer interessant”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Zeebrugse haven. “Door de eilanden zou je een zone langs de kust krijgen waar er maar weinig golfslag meer is. Daar kunnen we dan binnenvaartschepen laten varen, die vanuit Zeebrugge langs de kust de Westerschelde op kunnen. En zo naar Antwerpen en verder naar Duitsland. Dat zou duizenden vrachtwagens van de weg halen die via de weg uit Zeebrugge vertrekken.”

Om die binnenvaartschepen op zee te laten varen, moeten de regels rond de scheepvaart in ons land wel worden aangepast. Daarvoor moet een Koninklijk Besluit worden gewijzigd, maar ook daar zijn de eerste stappen al gezet. “Het project moet verschillende aspecten verenigen”, zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die verantwoordelijk is voor havenbeleid en kustverdediging. Hij zegt tegen midden dit jaar te willen zien wat de verdere stappen zijn. “We beschermen er onze kust mee, en de route voor binnenvaartschepen kan de haven van Zeebrugge doen groeien. Er zijn ook toeristische mogelijkheden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees