“Maatregelen tegen terrorisme dreigen rechten en vrijheden in te perken”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International toont zich in haar jongste jaarrapport bezorgd over enkele maatregelen die ons land (mogelijk) neemt in de strijd tegen terrorisme. Directrice van Amnesty International Vlaanderen, Karen Moeskops, zegt bovendien verontrust te zijn over enkele uitspraken van politici in ons land die de mensenrechtenprincipes in vraag zouden stellen.

“België reageerde niet altijd op een even mensenrechtenvriendelijke manier op de terreurdaden en op de vluchtelingencrisis vorig jaar”, zegt Karen Moeskops. “Verschillende voorstellen dreigen onze rechten en vrijheden in te perken, zoals het recht op privacy en het recht op een eerlijk proces. We vragen dat de overheid daarom een evaluatie zou maken van hun gezamenlijke impact.”

Waarschuwing

Het gaat vooral om een waarschuwing, want verschillende voorstellen zijn nog geen realiteit. De directrice van Amnesty verwijst naar de voorstellen om de dubbele nationaliteit af te nemen, de voorhechtenis te verlengen en het toezicht op e-mail en telefoonverkeer te verscherpen. Ze kaart ook het mogelijk etnisch profileren door de politie aan. “We moeten lessen trekken uit de reactie na 9/11: de enige oplossingen die duurzaam bleken, waren die met respect voor de mensenrechten.”

Amnesty International waarschuwt voorts voor de uitspraken van sommige politici, die naar aanleiding van de vluchtelingencrisis de mensenrechtenprincipes in vraag zouden stellen. “Het VN-vluchtelingenverdrag is er gekomen omdat we bepaalde fouten uit het verleden niet meer wilden maken. En op een moment dat het een beetje moeilijk wordt, zouden we het laten varen?”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees