Keulse politiechef: “Meeste verdachten van massa-aanranding zullen we nooit vatten”

Keulse politiechef: “Meeste verdachten van massa-aanranding zullen we nooit vatten”

Foto: rr

De meerderheid van de mannen die op oudejaarsnacht vrouwen hebben aanrand in Keulen zullen nooit gevat worden. Dat verklaart Jürgen Mathies, de politiechef van de Duitse stad, in een gesprek met de Britse omroep BBC.Vandaag is wel een eerste dader veroordeeld voor de rechtbank van Keulen.

“De beelden van de bewakingscamera’s zijn niet goed genoeg om gevallen van aanranding waar te nemen. We zien slechts enkele diefstallen en moeten voor de identificatie van de aanranders volledig vertrouwen op verslagen van slachtoffers en ooggetuigen,” verklaart Mathies.

Naar schatting nam een duizendtal mannen deel aan de massa-aanranding. Bijna twee maanden na de feiten heeft de politie slechts 75 daders geïdentificeerd, 13 zijn aangehouden. De meesten komen uit Noord-Afrika en verbleven illegaal in Duitsland, een minderheid kwam als asielzoeker het land binnen.

Daartegenover staan meer dan 500 klachten van vrouwen, waarbij ongeveer 40% ook melding maakt van seksuele aanranding. Tussen de 13 aanhoudingen zit slecht één dader van seksueel geweld: een 26-jarige Afghaan. Binnenkort verschijnen twee Marokkanen en één Tunesiër voor de rechtbank, maar zij worden enkel beschuldigd van diefstal.

De voorganger van Mathies, Wolfang Albers, werd na het incident ontslagen. Volgens een officieel rapport heeft de politie serieus gefaald door op 31 december geen extra troepen te laten aanrukken. Ook in de communicatie achteraf liep het fout.

Eerste veroordeling

Maar het Keulse gerecht heeft vandaag wel een eerste beklaagde veroordeeld voor zijn aandeel in de feiten. Samen met twee andere mannen moest hij voor de rechter verschijnen in verband met een reeks diefstallen en handtastelijkheden. De 23-jarige Marokkaan werd door de rechtbank in Keulen veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en een boete wegens diefstal.

De asielzoeker had op het stationsplein de gsm uit de handen van een vrouw gerukt. De vrouw kon de dader echter inhalen, waarna de politie hem inrekende. De man had ook een geringe hoeveelheid aan verdovende middelen bij: 0,1 gram amfetamine.

Later op de dag staan ook nog een 18-jarige Marokkaan en een 22-jarige Tunesiër terecht op beschuldiging van de diefstal van een camera. De beklaagden zaten sinds nieuwjaarsavond in de cel. Tijdens nieuwjaarsnacht werden in de grootstad aan de Rijn massaal delicten begaan. Dat vrouwen seksueel werden lastig gevallen, zorgde voor heel wat ophef en ook tot grote debatten over de vraag hoe moet worden omgegaan met misdaden gepleegd door asielzoekers en 's lands vermogen om 1,1 miljoen migranten te integreren, die in 2015 in Duitsland waren gearriveerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees