Geen referendum in Gent: N-VA 'beraadt' zich over handtekeningen

Geen referendum in Gent: N-VA 'beraadt' zich over handtekeningen

Foto: fvv

Gent - Is de referendumdiscussie voorbij in Gent, nu de gemeenteraad een volksraadpleging heeft weggestemd? Of komt er alsnog een handtekeningenactie om een referendum af te dwingen? "Als N-VA gaan we nooit zelf zo'n actie opstarten", zegt Siegfried Bracke. "Wat we wel gaan doen is kijken of er partners zijn om eventueel samen een actie te dragen." VOKA en Unizo reageren ondertussen voorzichtig positief, maar benadrukken het belang van de randvoorwaarden.

Het veelbesproken voorstel tot een referendum over het circulatieplan van Gent is dinsdag officieel weggestemd door de gemeenteraad. Wat nu? Komt er een grootschalige actie om handtekeningen te verzamelen? Burgers kunnen een volksraadpleging afdwingen als tien procent van de inwoners dat met een handtekening vraagt.

In Gent komt dat neer op iets meer dan 25.000 handtekeningen. Maar een referendum afdwingen is complex. De handtekeningen worden een voor een nagekeken op hun geldigheid en kunnen afgewezen worden. Bij een van de vorige referenda eind jaren 90 werden er meer dan 4.000 handtekeningen ongeldig verklaard.

Onheus

De initiatiefnemer van het referendum Siegfried Bracke (N-VA) kan nog niet veel kwijt. Volgende week kiest de partij intern een nieuw bestuur voor haar Gentse afdeling. “Het zou onheus zijn om daar niet op te wachten”, zegt Bracke. “Bovendien wil ik eerst overleggen met mijn partijvoorziter vooraleer we beslissen wat we doen.”

Handtekeningen ophalen? “Als N-VA gaan we nooit zelf zo'n actie opstarten. We willen niet dat het een petitie wordt voor of tegen N-VA. Wat we wel gaan doen is kijken of er partners zijn of samen eventueel een actie te dragen. Met CD&V (die maandag hun steun uitspraken, nvdr) gaan we vanzelfsprekend praten. Maar als we een actie mee dragen, dan moet het partijloos zijn.”

Exit-gesprekken

Ondernemersorganisatie VOKA en zelfstandigenorganisatie Unizo reageren woensdag voorzichtig positief op de goedkeuring van het circulatieplan van Gent. "Vul eerst alle randvoorwaarden in vooraleer dit plan daadwerkelijk in te voeren", vraagt Wim Geirnaerdt van Unizo. "Het plan kan sterk ingrijpen op de broodwinning van vele ondernemers en hun werknemers."

"Er is nu vooral grote nood aan een positieve communicatie. En een soepele invoering en ruimte voor snelle bijsturing waar nodig. Zo verwachten we dat de feiten zullen aantonen dat de Wondelgembrug best in twee richtingen auto-overrijdbaar blijft"

Unizo vraagt de Stad ook om in het aangekondigde burgerkabinet ook "gebruikers van de stad die geen inwoner zijn" hun plaats te geven. "Daarnaast kunnen de vele expats hun buitenlandse ervaring delen. Ook raden wij aan exit-gesprekken te voeren met ondernemers en ondernemingen die Gent verlaten."

Verkeersburcht

VOKA zegt achter de doelstellingen van het nieuwe circulatieplan te staan. "Maar er zijn nog heel wat begeleidende maatregelen nodig om de ondernemersdynamiek in het stadscentrum niet te verstikken", zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder. "Wij zijn niet echt een voorstander van een referendum want dit zou beperkt zijn tot de inwoners van Gent. Het burgerkabinet is een goede oplossing op voorwaarde dat alle Gent-gebruikers een echte inbreng krijgen."

"Een heikel punt blijven de parkeervoorzieningen. Voka is verbaasd dat - naar analogie van bewonerskaarten - nog steeds geen bedrijfskaarten werden ingevoerd. Veel parkeerplaatsen voor bewoners zijn overdag vrij en zouden door werknemers, klanten en leveranciers vaak kortstondig kunnen worden gebruikt."

VOKA verzet zich tegen "mogelijke plannen om het parkeren – ook voor korte tijd - voor ondernemingen veel duurder te maken". "Dat zou het de facto onmogelijk maken om mensen die zich snel en flexibel moeten kunnen verplaaten, nog in Gent-centrum aan de slag te houden", zegt Moerman. "Een creatieve en digitale hub - wat Gent strategisch ambieert te zijn - omarmt professionals, een verkeersburcht niet."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio