Ledeberg lanceert eigen gemeenschapsmunt om vrijwilligerswerk te belonen

Ledeberg lanceert eigen gemeenschapsmunt om vrijwilligerswerk te belonen

Bij Ann van bakkerij Dirk kost een éclairtje of een ander drooggebak drie Pluimen. Foto: Frederiek Vande Velde

Gent / Ledeberg -

In Ledeberg betalen ze vanaf nu ook met Pluimen. In navolging van de Torekes in het Rabot, belonen de pluimen mensen die zich inzetten om de buurt aangenaam en schoon te houden. Eén Pluim is gelijk aan een kwartier van iemands tijd. Lokale handelaars en organisaties staan klaar om die pluimen vervolgens te laten verzilveren.

De Pluimen zijn wat ze in het jargon ‘complementaire munten’ noemen. Je kunt ermee betalen, maar nooit ruilen voor echt geld.

Het initiatief komt van het stadsontwikkelingsproject Ledeberg Leeft en Samenlevingsopbouw Gent.

“Het Ledebergse betaalmiddel ziet er ook niet uit als een biljet of een echte munt, maar als een echte pluim. Het ontwerp komt van de Ledebergse kunstenares Saar De Buysere”, zegt schepen van Stadontwikkeling Tom Balthazar (SP.A). Iedereen die dat wil, kan pluimen verdienen door te helpen in het lokale dovencentrum Emmaüs, een park op te ruimen, te flyeren voor de initiatieven van Ledeberg Leeft of te helpen in de tuin van Home Albert. “Per gewerkt kwartier kan een Pluim worden verdiend. Die Pluimen kunnen worden verzilverd bij tal van lokale organisaties en handelaars”, zegt Marika Laureyns van Samenlevingsopbouw Gent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio