Fout bij producent veroorzaakt ellende in Ghelamco Arena

Ellende bij AA Gent: Peperdure nieuwe grasmat dient om op te golfen

Foto: Lieven Van Assche

Gent -

De Ghelamco Arena van landskampioen AA Gent is per ongeluk een beetje de Ghelamco Golf Arena geworden. De pas tien dagen geleden aangelegde grasmat, de vierde al sinds 2013, ligt er alweer erbarmelijk bij. De graskeeper – die niet werd geraadpleegd – weet waarom: “De mat bestaat voor de helft uit gras voor golfterreinen en voortuintjes.”

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Alles wat fout kan gaan, gaat tegenwoordig ook fout bij AA Gent. De landskampioen, met vier nederlagen op vijf matchen ook sportief in een dip, legde begin deze maand op bevel van de UEFA een nieuwe grasmat aan voor zijn 1/8ste finale in de Champions League tegen Wolfsburg, vorige week. Sinds de verhuis naar de Ghelamco Arena in 2013 was het intussen al de derde keer dat het veld moest worden vervangen, en deze keer hoopte men toch dat er eens langer dan een paar maanden op zou kunnen worden gevoetbald.

En dat mocht wat kosten, 200.000 euro zelfs. De Engelse producent verzekerde topkwaliteit. Maar na amper tien dagen en twee matchen, tegen Moeskroen en Wolfsburg, is het veld alweer een drama.

Het probleem? Fout gras. “De nieuwe grasmat bestaat voor de helft uit een grassoort die gebruikt wordt voor de aanleg van golfterreinen en voortuintjes”, zucht Axel Gheerinck, greenkeeper bij AA Gent. “Wij gebruiken dat soort gras nooit voor een sportveld in België. Want als je daar met noppen op gaat spelen, is het om zeep. De aankoop van de nieuwe mat is evenwel gebeurd op voorspraak van een expert gestuurd door de UEFA, zonder dat ik werd geraadpleegd. Frustrerend, want ik zit alweer met de gebakken peren. Had ik de samenstelling van de grasmat geweten voor hij werd aangekocht, dan had ik tenminste alle partijen kunnen waarschuwen.”

“Brute pech”

Dirk Piens, chef infrastructuur bij AA Gent, wijt het debacle rond zijn grasmat vooral aan brute pech. De club treft in deze geen enkele schuld, vindt hij. “De UEFA-expert die ons hielp, is verantwoordelijk voor de terreinen voor het EK in Frankrijk en had ook de grasmatten op het WK in Brazilië onder zijn hoede. Die mens heeft expertise en ervaring te koop. Hij is net als onze Engelse leverancier geschrokken. Ze nemen in elk geval hun volle verantwoordelijkheid, wij als club treft geen blaam. We moeten nu geen polemiek starten: alle partijen zoeken samen naar een oplossing. Het is niet de bedoeling dat we blijven aanmodderen”, besluit Piens met een lachje.

Corrigeer