'Zijn West-Vlamingen tweederangsburgers in Gent, misschien?'

'Zijn West-Vlamingen tweederangsburgers in Gent, misschien?'

Foto: fvv

Gent - Enkele uitspraken van Guido Meersschaut (N-VA) uit het acht uur durende debat over het mobiliteits- en circulatieplan in de gemeenteraad van Gent maandag en dinsdag zorgen voor opschudding. Meersschaut sprak schepen Filip Watteeuw aan als "nieuwe Gentenaar". Die laatste reageerde daar geprikkeld op. "Ik ben dat wat beu."

Gemeenteraadslid Guido Meersschaut zei maandagavond in zijn tussenkomst over het nieuwe circulatieplan letterlijk: "Meneer Watteeuw, u als nieuwe Gentenaar. Ik als oude Gentenaar, en daar ben ik ook fier op. Ik wil eerst een remarque maken. Ik vind het niet correct van uw collega's schepenen - ik bedoel dan de Gentenaars, want we hebben gelukkig nog enkele Gentenaars in het schepencollege - dat ze u niet verwittigd hebben van de mentaliteit van de Gentenaars."

"U als nieuwe Gentenaar, u kon het niet weten. Dus u bent gepardonneerd. Maar de wijze waarop u gans dat plan door de strot wil duwen van de Gentenaars? Ze nemen dat niet. De Gentenaars zijn een speciaal volkske. Als in alle dorpen en steden van Vlaanderen de bewoners al op hun knieën zitten of plat op hun buik liggen, dan staan de Gentenaars nog recht. Daarom zijn ze de fiere, koppige Gentenaars. En dat zijn ze nog steeds. Nie pleuje zeggen ze dan."

"Kijk maar naar de geschiedenis. Als ze voor de graaf stonden, zeiden ze nie pleuje. Als ze voor de keizer stonden, zeiden ze nie pleuje. En als ze voor schepen Watteeuw staan, dan zeggen ze ook nie pleuje. De Gentenaars nemen dat niet, ze verdragen dat niet. De Gentenaars zijn tegen dictatuur."

Filip Watteeuw, die de laatste jaren regelmatig misplaatste opmerkingen over West-Vlaanderen naar zjin hoofd geslingerd krijgt, reageerde geprikkeld op de opmerkingen van Meersschaut. Hij opende dinsdag de debatten van de gemeenteraad met een repliek. 

"Verwijzen naar mijn West-Vlaamse afkomst, dat ben ik wat beu. Zijn West-Vlamingen en andere allochtonen tweederangsburgers misschien? Zijn wij tweederangsschepenen? Ik heb er bewust voor gekozen om in deze schitterende stad te komen wonen. En ik hoop dat het feit dat ik geen volwaardig Gentenaar kan zijn, geen officiele visie is van N-VA."

Volbloed

N-VA-fractieleider Siegfried Bracke richtte zich daarna tot Watteeuw. "Meneer Watteeuw, u bent een Gentenaar. Een volbloed Gentenaar. Was dat voldoende? Aleen heeft Guido Meersschaut meer kilometers op de teller dan u en ik samen. Ook bent u hier komen wonen, ik niet. Die discussie behoort tot het spel, niet waar? Ik hoop dat we daar aldus mee omgaan."

Bracke vroeg verontschuldigingen van Dirk Holemans (Groen) omdat hij maandag Guido Meersschaut van racisme beschuldigde. Bracke citeerde uit een interview van Daniël Termont uit 2010, toen de discussie over Bracke's domicilie woedde. "Iedereen mag zijn kans wagen, maar ik denk dat de Gentenaars toch zullen kiezen voor authenticiteit en voor een echte Gentenaar als burgemeester."

"Een Gentenaar is diegene die beantwoordt aan de termen van de wet. Heeft die nu een West-Vlaams accent of niet. Kunnen we het daar nu over eens zijn?"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio