Wat mogen we verwachten van het wielervoorjaar 2016? Vijf coryfeeën voorspellen het voor u!

Wat mogen we verwachten van het wielervoorjaar 2016? Vijf coryfeeën voorspellen het voor u!

Foto: rr

Wielerfans juicht! Nog één nachtje slapen en dan dokkeren Boonen, Van Avermaet, Gilbert, Benoot en andere Kristoffs weer met een verbeten trek op het scherpe gelaat over de Vlaamse kasseien. Maar wat mogen we verwachten van het wielervoorjaar 2016? We legden ons oor te luisteren bij vijf wielerkenners pur sang. Nick Nuyens, Peter Van Petegem, Björn Leukemans, Roger De Vlaeminck en Eric Vanderaerden. We schotelden hen vier prangende vragen voor en peilden tenslotte naar hun pronostiek voor de Omloop Het Nieuwsblad.

Wielrennen op Sportwereld.be

Wat verwachten jullie dit voorjaar nog van Tom Boonen en Fabian Cancellara?

Nick Nuyens: "Zolang Tom Boonen en Fabian Cancellara in het peloton rijden, zullen ze hun rol bijven spelen. De absolute dominantie van hun gloriejaren is uiteraard voorbij. Tom en Fabian steken er niet meer bovenuit, maar onderschat het voordeel van de ervaring niet. Ze hebben alles al meegemaakt en dat moet hen veel rust geven in de finale van een belangrijke koers. Kijk naar de manier waarop Cancellara de Ronde in 2014 won. Toen haalde hij veel voordeel uit zijn ervaring. Puur kwalitatief is het nu een beetje minder, alles zal in de juiste plooi moeten vallen als één van hen dit voorjaar nog wil winnen."

Peter Van Petegem: "Tom en Fabian zijn twee renners die tot hun laatste snik zullen blijven vechten. Of ze ook nog een grote koers zullen winnen, dat weet ik niet. Ze zijn er wel toe in staat. Ze hebben een vlekkeloze voorbereiding zonder valpartijen achter de rug. Dat is voor een renner altijd belangrijk. Bovendien beschikken ze - vooral Boonen - over een ijzersterke ploeg. Het volk verwacht van Boonen en Cancellara niets minder dan een overwinning. Een tweede of een derde plaats is niet goed genoeg meer. Maar er kan er maar eentje winnen hé."

Björn Leukemans: "Een grote klassieker winnen kan nog voor Boonen en Cancellara, maar het wordt wel moeilijker. Domineren zoals enkele jaren geleden kan niet meer. Zijn iets meer afhankelijk van de factor geluk, maar het zit er nog wel in."

Roger De Vlaeminck: "Tom Boonen is een sterke coureur en nog maar 35 jaar. Dat is niet te oud om een klassieker te winnen. Als hij zijn niveau van een paar jaar geleden terug haalt - waar hij toe in staat is - moet hij de Ronde of Roubaix kunnen winnen. Al valt wel af te wachten hoe hij die zware val in Abu Dhabi heeft verteerd. Maar dat gaan we in de Omloop Het Nieuwsblad nog niet weten, pas over een paar weken zullen we dat echt zien. En Fabian Cancellara is een klasbak. Voor hem geldt hetzelfde als voor Boonen. Al begrijp ik niet waarom Cancellara niet start in de Omloop Het Nieuwsblad. Een domme beslissing. Je moet wedstrijdkilometers malen om goed te zijn in de klassiekers."

Eric Vanderaerden: "Ik twijfel er eerlijk gezegd aan of Boonen en Cancellara echt nog een grote klassieker kunnen winnen. Maar ze gaan sowieso wel een uitstekende bliksemafleider zijn voor hun ploegmakkers. Iedereen in het peloton heeft nog schrik van Tom Boonen. En daar kan dan bijvoorbeeld Stybar, Vandenbergh of Terpstra van profiteren.  Let wel, ik zou er niet van versteld staan als Tom of Fabian het tegendeel zouden bewijzen."

Wie wordt dé man van het voorjaar?

Nick Nuyens: "Peter Sagan. Hij won vorig jaar dan wel geen klassieker, maar hij was er in elke finale wel bij. En bovendien werd hij op het einde van het jaar wereldkampioen, een zege die op gelijke hoogste staat met het winnen van een klassieker. Met die regenboogtrui om zijn schouders kan hij dit jaar misschien wel nog dat tikkeltje meer. Het zou mooi zijn."

Peter Van Petegem: "Goh, het lijstje met favorieten lijkt elk jaar maar groter te worden. Alexander Kristoff. Al is de eerste zege in de Ronde van Vlaanderen wel de makkelijkste. Nadien is het moeilijk om dat te bevestigen. Peter Sagan zal er ook wel opnieuw staan, zeker als wereldkampioen. En wie weet pakt Greg Van Avermaet die klassieker waar hij al zo lang op wacht. Wat hem onbreekt om die nog te winnen? Ik denk enkel dat tikkeltje geluk. Want je kan toch moeilijk zeggen dat hij vorig jaar iets heeft verkeerd gedaan. Je kan wel beweren dat hij het zus of zo zou moeten aanpakken, maar dat is ook zever."

Roger De Vlaeminck: "Voor mij is er maar één naam: Greg Van Avermaet. Hij oogt scherp en is in vorm."

Björn Leukemans: "Alexander Kristoff gaat dit voorjaar volgens mij minstens één grote koers winnen. Hij is zo'n taaie klant. Dat hij al een Ronde van Vlaanderen op zijn palmares heeft staan zal volgens mij niet in zijn nadeel spelen. Hij kan elke slijtageslag aan. Ja, de concurrentie zal niet met hem naar de meet willen gaan, maar krijg hem er maar eens af hé. En stel dat Kristoff samen met Van Avermaet weg is in de finale, dan zal Greg ook vol doorgaan. Liever een tweede plaats dan zichzelf  te laten inlopen. En een sprint na 250 kilometer is nog altijd iets anders dan een spurtetappe in pakweg de Tour."

Eric Vanderaerden: "Alexander Kristoff zal zeker zijn stempel opnieuw op voorjaar drukken. Hij heeft een sterke ploeg, een ernome sprint en plooit zelden of nooit. Ik hoop ook op een goeie Greg Van Avermaet. Maar ik hoop vooral dat hij zich morgen nog niet te veel laat zien en zijn piek houdt voor over enkele weken."

Welke jonge renners zullen dit voorjaar mooie dingen laten zien?

Nick Nuyens: "Edward Theuns en Tiesj Benoot reden vorig jaar beresterk. Ik verwacht wel dat ze dit jaar de volgende stap zullen zetten. Of op zijn minst hun prestaties van vorig jaar bevestigen. Net zoals Jasper Stuyven. Die kende vorig voorjaar wat pech, maar tankte in augustus veel vertrouwen met een ritzege in de Vuelta. Ik ben ook erg benieuwd hoe Jelle Wallays het gaat doen.  Hij zal  diep in de finale bij Lotto-Soudal toch een andere rol krijgen dan bij Topsport Vlaanderen - Baloise. Al die jongens kennen elkaar ook goed. Ze stimuleren elkaar en zorgen voor een positieve vibe waardoor ze elkaar scherp houden."

Peter Van Petegem: "Walter Planckaert bewijst elk jaar dat hij met Topsport Vlaanderen - Baloise een aantal jongeren uitstekend voorbereidt voor de stap naar een WorldTour-ploeg. Ze krijgen er de gelegenheid om rustig te groeien en mooie wedstrijden te rijden. De spirit zit goed in die ploeg en het verschil in omkadering met de WorldTour-ploegen is niet zo groot. De grootste aanpassing voor jongens als Wallays en Theuns zal tactisch zijn. Ze rijden nu niet meer rond in een underdogploeg en zullen andere opdrachten krijgen dan dat ze gewend waren. Maar ze hebben body genoeg om dat aan te kunnen. Theuns, Wallays, Benoot, Stuyven,... geef die jongens nog een beetje tijd. Ik ben niet de man die hen direct onder druk wil zetten. Ze zullen ook nog wel klappen krijgen en daaruit leren. Je mag van elke jonge renner niet meteen de nieuwe Vandenbroucke of Boonen maken. Zo'n talenten komen maar om de tien of vijftien jaar langs."

Björn Leukemans: "Hou Oliver Naesen maar in de gaten. Dat is een Belg van 25 jaar die de overstap maakte van Topsport Vlaanderen - Baloise naar de Zwitserse WorldTour-ploeg IAM Cycling van Rik Verbrugghe. Ik heb die jongen vorig jaar héél wat mooie dingen zien doen op de fiets. Ik zie er wel iets in."

Eric Vanderaerden: "Jasper Stuyven groeit elk jaar en zal dat ook dit seizoen doen. Tiesj Benoot uiteraard. En bij Topsport Vlaanderen - Baloise zullen ook wel weer enkele jongens opstaan. Elk jaar verliest de ploeg van Walter Planckaert zijn beste renners en voorspelt men dat het toch weer wat minder zal zijn, maar elk jaar opnieuw komt er weer nieuw talent bovendrijven. Chapeau. Ik gun hem dat van harte."

Uit onze Grote Wielerenquête blijkt dat 56% van de Vlamingen gelooft dat er in het huidige profwielrennen aan mechanische doping wordt gedaan. Wat denken jullie?

Björn Leukemans: "De opsporingstechnologie van de UCI komt veel te laat. Ik ben er van overtuigd dat de voorbije jaren er zeker technologische doping in het peloton gebruikt is geweest. De geruchten waren hardnekkig en ik heb ook dingen gezien... Maar dat werd toen weggelachen door de UCI. Nu zijn er gelukkig wel scans en zullen er nog maar enkelen zijn die proberen vals te spelen. Maar als je nu de verhalen in de Gazetto dello Sport leest, is de technologie van de UCI alweer achterhaald." 

Nick Nuyens: "Ik kan niet zeggen dat er geen mechanische doping is want dat kan ik niet 100% bewijzen. Maar het zou mij toch ontzettend straf lijken als er in het profpeloton renners zouden rondrijden met een motortje. Laat ons hopen van niet. En ik wil vooral iedereen oproepen: Durf te genieten van een topprestatie in het wielrennen."

Peter Van Petegem: "Ik geloof niet dat het gebeurt. Met de huidige technologie - scanners etc. - zouden de bedriegers toch erg snel gevat worden. Eerlijk gezegd: ik ben er niet mee bezig. Laat ons maar over de koers zelf praten."

Eric Vanderaerden: "Er zullen altijd renners zijn die proberen vals te spelen, dat is met gewone doping niet anders. Er zijn altijd een paar dommeriken die denken dat ze de slimmerik kunnen uithangen. Hopelijk is de kans groot dat ze gepakt worden."

Wat is jullie pronostiek voor het podium van de Omloop Het Nieuwsblad?

Nick Nuyens: 1) Alexander Kristoff 2) Philippe Gilbert 3) Edward Theuns

Peter Van Petegem: 1) Greg Van Avermaet 2) Tom Boonen 3) Alexander Kristoff

Björn Leukemans: 1) Greg Van Avermaet 2) Stijn Vandenbergh 3) Alexander Kristoff

Eric Vanderaerden: 1) Alexander Kristoff 2) Stijn Vandenbergh 3) Tiesj Benoot

Roger De Vlaeminck: 1) Greg Van Avermaet

 

Wie zijn de vijf analisten?

Nick Nuyens won onder meer de Omloop Het Volk, Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Hij werkt nu al tv-wieleranalist en is de bezieler van de Lotto Cycling Cup.

Peter Van Petegem is één van de beste klassieke renners van de voorbije 20 jaar. Van Petegem won twee keer de Ronde van Vlaanderen en één keer Parijs-Roubaix. Hij verzamelde tal van podiumplaatsen in grote wielerwedstrijden en is ook de huidige parcoursbouwer van de Omloop Het Nieuwsblad.

Roger De Vlaeminck is veel meer dan Monsieur Paris-Roubaix, de klassieker die hij vier keer won. Hij was ook drie keer de beste in Milaan-Sanremo en won ook één keer de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De Vlaeminck behaalde in totaal 177 zeges op de weg  en 74 zeges in het veld. Hij staat ook bekend om zijn scherpe mening.

Björn Leukemans kent het huidige peloton als geen ander. De sympathieke renner hing deze winter nog maar zijn fiets aan de haak. Vorig jaar kleurde Leukemans mee het klassieke voorjaar en won hij nadien de Ronde van Limburg, de GP Jef Scherens en de Stadsprijs Geraardsbergen. Leukemans won vier keer de Druivenkoers in Overijse en grossierde in top-10-plaatsen in de topklassiekers.

Eric Vanderaerden was één van de beste Belgische renners in de jaren tachtig. Daarin won hij de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en Parijs-Brussel. Hij won ook vijf etappes in de Tour en pakte in 1986 de groene trui. 

Corrigeer