Anderlecht overwint Olympiakos én dramatische ref in heuse veldslag

Anderlecht overwint Olympiakos én dramatische ref in heuse veldslag

Foto: BELGA

Anderlecht heeft zich na een zinderende veldslag op het veld van Olympiakos geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. Frank Acheampong kroonde zich tot held van dienst met twee goals in de verlengingen: 1-2. Hij ging zo alsnog met de hoofdrol lopen die eerder leek weggelegd voor de Noord-Ierse ref Arnold Hunter. Die stapelde de ene belachelijke blunder op de andere, met Anderlecht dikwijls als slachtoffer.

Bij Anderlecht raakte Steven Defour niet klaar voor de match bij Olympiakos. De middenvelder begon wel op de bank. Die andere middenvelder, Leander Dendoncker, was wel terug uit blessure en startte meteen in de ploeg. Olympiakos-trainer Marco Silva wisselde drie keer in vergelijking met de heenwedstrijd: Omar Elabdellaoui, Alan Pulido en ex-Inter-vedette Esteban Cambiasso begonnen aan de match.

Bekijk hier alle opstellingen.

De match was eveneens de ontgroening van de Noord-Ierse ref Arnold Hunter in de knock-outfase van de Europa League, en dat zou Anderlecht niet gauw vergeten. In een dolle beginfase, die deed denken aan die van de heenwedstrijd, maakte Frank Acheampong algauw gebruik van de ruimte die de oprukkende rechtsback Elabdellaoui in zijn rug liet. De razendsnelle Ghanees was alleen door richting het Griekse doel, maar werd gewoon onderuit gekegeld door verdediger Alberto Botia. Een overduidelijke rode kaart na nauwelijks zes minuten spelen voor de Grieken, maar Hunter oordeelde anders: hij bestrafte Acheampong, die volgens hem de bal met de hand meenam. Een flater van formaat.

Onterechte penalty brengt Olympiakos op voorsprong

Het spel ging meteen naar de overkant, waar ex-Anderlecht-speler Luka Milivojevic Ideye Brown het straatje instuurde. Oog in oog met Silvio Proto besloot de spits echter pal op de benen van de Anderlecht-goalie. Proto zou zich in de daaropvolgende minuten ontpoppen tot heuse mirakelman, want met een schitterende reflex onthield hij daarop eerst Kostas Fortounis en daarna ook Jimmy Durmaz van de openingstreffer.

Anderlecht bracht vooral in balbezit veel te weinig, maar overleefde het Griekse offensiefje wel. Tot Hunter weer aan het blunder ging op het halfuur. De Noord-Ier gaf de thuisploeg een penalty voor handspel van Stéphane Badji, terwijl die de bal duidelijk niet met de hand beroerde. Fortounis pakte het tweede arbitrale cadeautje met plezier uit vanop de stip: 1-0. De Brusselaars slaagden er pas net voor rust in iets terug te doen. Kara torende op een vrije trap van Büttner boven iedereen uit, maar zijn kopbal miste richting. Een minuutje later kreeg Hunter die van Anderlecht helemaal op hun achterste poten door snel voor rust te fluiten bij een corner voor paars-wit.

Schandalige overtreding op Djuricic niet bestraft

Na rust kwam de Belgische recordkampioen naarmate de match vorderde beter in zijn spel, al mocht het even na de koffie wel van geluk spreken toen Pulido de bal na een prachtige aanval maar net voorbij de verste paal legde. De Belgische wederopstanding begon toen Filip Djuricic aan de haal ging met een te korte terugspeelbal van Olympiakos. De Serviër ging laatste verdediger Botia voorbij, die Djuricic dan maar met een wilde tackle een meter de lucht inschoffelde. Maar Hunter demonstreerde andermaal zijn onkunde en toonde onbegrijpelijk maar een gele kaart voor een fout die op elke andere strook van het veld sowieso met de uitsluiting bestraft had moeten worden.

Anderlecht putte echter moed uit zijn frustraties en nam de partij langzaam maar zeker in handen. Stefano Okaka stuurde Andy Najar diep, die zijn mannetje binnenstebuiten kapte alvorens af te drukken. De kortste paal bracht redding voor Olympiakos. Bij een volgende aanval gingen ook Djuricic en Büttner hun kans, maar het tweetal stuitte op de vuisten van Olympiakos-doelman Roberto. De Grieken prikten aan de overkant tegen via een knal van Alejandro Dominguez. Een sterk keepende Proto stond echter pal.

Acheampong bevrijdt Anderlecht

De grootste kans zou echter nog voor Anderlecht zijn nadat Matias Suarez met de bal aan de haal ging op rechts. De Argentijn gaf de bal voor doel en door een misser van de Griekse verdediging kwam Acheampong moederziel alleen voor Roberto. De stuitende voorzet was echter moeilijk te verwerken en Frankie kwam niet verder dan een trap op het lichaam van de Olympiakos-doelman.

Verlengen dan maar in wat stilaan een knotsgekke match was aan het worden. En daar ging het blunderfestival van ref Hunter gewoon verder, deze keer met Anderlecht wel aan de gelukkige kant. Leander Dendoncker trok Botia aan de arm in de zestien, maar de Noord-Ierse ref vond kennelijk dat hij de Olympiakos-verdediger al genoeg bevoordeeld had.

Besnik Hasi haalde de leeggelopen Dendoncker dan maar naar de kant voor Defour, en dat bleek een goede beslissing. Terwijl de match uitmondde in een veldslag waar nagenoeg iedereen op zijn tandvlees zat, had de frisse middenvelder nog genoeg energie om op de vijandige achterlijn de Olympiakos-verdedigers onder druk te gaan zetten. Zo kwam de ook al ingevallen Suarez bij de bal, die het leer voor doel zwiepte. Aan de tweede paal vond hij zo Frank Acheampong, die de bal vanuit een quasi onmogelijke hoek in het dak van het doel trapte: de oververdiende 1-1 was een feit.

Bij het moegestreden Olympiakos begrepen ze dat het over and out was en behalve een save op een schot van Dominguez moest Proto de handen niet meer uit de mouwen steken. Integendeel, na een paars-witte interceptie kon Defour nog eens met de bal aan de haal. Hij wachtte op het goede moment om Acheampong aan te spelen, die alleen voor Roberto koel bleef en de beslissing binnenlegde: 1-2.

Anderlecht plaatst zich zo voor de achtste finale van de Europa League en gaat morgenmiddag de trommel in voor de loting. En Arnold Hunter? Laten we vooral hopen dat de Europese voetbalbond die man geen matchen meer op dit niveau laat fluiten.

Herbeleef de match hier van fase tot fase.

Belangrijkste fases:

6’ Na een ongelukkige tussenkomst van de scheidsrechter probeert Anderlecht vliegensvlug te counteren. Acheampong mag alleen op doel af gaan en wordt onderuit geduwd, maar de ref durft niet fluiten voor een Griekse fout.

7’ Nu is het Olympiakos dat een eerste keer gevaarlijk is. Brown omzeilt de buitenspelval na slordig balverlies van paars-wit, maar trapt de bal tegen Proto aan.

8’ Silvio Proto toont zich tot tweemaal toe een betrouwbaar sluitstuk. Eerst redt hij van dichtbij op een schot van Fortounis, in de herneming haalt hij een stevige knal van Durmaz uit doel!

15’ Olympiakos scoort bijna uit een dubieuze corner. De bal valt voor de voeten van Cambiasso, die teveel tijd krijgt van Kara. De oude krijger van Olympiakos trapt in de draai naast.

29’ GOAL! Olympiakos krijgt een penalty na vermeend hands van Badji. In de herhaling is duidelijk dat de middenvelder de bal niet met de hand beroert. Fortounis maalt er niet om dat de penalty onterecht toegewezen is, en zet de elfmeter perfect om. 1-0 voor Olympiakos.

36’ Okaka toont zijn kracht op het middenveld en blijft ternauwernood in balbezit. Hij kan meegeven met Najar die de bal voorbrengt. Praet is het eindstation, hij kopt naast.

44’ Buttner trapt voor het eerst deze wedstrijd een goeie vrije trap. Vanop links krijgt hij de bal tot bij Kara. Die kopt krachtig, maar ziet zijn kopbal gekeerd door een verdediger.

51’ Acheampong heeft de 1-1 aan de voet, maar oog in oog met doelman Roberto faalt hij in de afwerking. Roberto pakt het schotje klemvast.

52’ Opnieuw is Deschacht te laat met de buitenspelval op te zetten. Pulido kan alleen op Proto af, maar schiet de bal rakelings voorlangs. Anderlecht ontsnapt aan de 2-0.

56’ Djuricic kan alleen op doel af en wordt vervolgens zwaar onderuit getrapt door Botia. Scheidsrechter Hunter geeft...een gele kaart. Wat een wanvertoning van de Noord-Ierse ref.

62’ Okaka geeft de bal perfect mee met Najar in de diepte. De balcontrole van de Hondurees is niet perfect, maar hij komt toch nog tot een schot. De bal spat uiteen op de paal.

78’ Dominguez haalt verschroeiend uit aan het halvemaantje. Proto is bij de pinken en zweeft de bal uit doel. Het blijft spannend in dit slotkwartier.

88’ Acheampong en Suarez lukken bijna de perfecte counter. Suarez brengt de bal uiteindelijk bij de Ghanees aan de tweede paal, maar Roberto is snel genoeg uit zijn doel en redt de meubelen.

93’ Na een hoekschop van Dominguez trekt Dendoncker Botia onderuit. Olympiakos krijgt geen penalty, Anderlecht ontsnapt. Wel opnieuw een flater van de ref.

102’ GOAL! Anderlecht komt op gelijke hoogte! Een verloren bal van Deschacht wordt alsnog binnengehouden door Praet en Defour. Uiteindelijk zet Suarez voor naar Acheampong, die knalt in het kleinste gaatje binnen: 1-1!

106’ Proto moet zich al meteen tonen in de eerste minuut van deze tweede verlenging. Dominguez haalt verrassend van ver uit, Proto zweeft de bal knap uit zijn doel.

110’ GOAL! Suarez recupereert goed de bal op het middenveld en geeft vervolgens perfect mee met Acheampong. Die schuift de 1-2 onder Roberto in doel. Knap werk van de Ghanees!

Corrigeer