Ronselaars testen jonge kandidaten voor jihad

Homo’s overvallen als examen om naar Syrië te mogen

Homo’s overvallen als examen om naar Syrië te mogen

Foto: AFP

Homoseksuelen overvallen en beroven. Zo moeten jonge kandidaat-Syriëstrijders bewijzen dat ze een ‘goed’ jihadi zouden kunnen zijn en moedig genoeg zijn om in het kalifaat te gaan vechten. Een toelatingsproef, als het ware. Dat hebben enkele jongeren verklaard aan het Brusselse gerecht.

De tieners werden door ronselaars naar homobars gestuurd om er slachtoffers in de val te lokken. Ze vergezelden de nietsvermoedende mannen naar hun woning, om die daar te overvallen, vast te ketenen en te slaan. Tot hun slachtoffers vertelden waar ze hun geld en andere kostbaarheden konden vinden. “Zo moesten we bewijzen dat we geschikt waren voor de strijd”, vertelde een minderjarige opgepakte. “In totaal hebben we een zestal van die opdrachten uitgevoerd. Mocht ik intussen niet zijn opgepakt, dan was ik nu waarschijnlijk in Syrië.”

Maar de overvallen dienden niet alleen om hun moed te bewijzen. Ze moesten ook geld in het laatje brengen. “Wij vermoedden al langer dat een deel van de fondsenwerving voor Syrië­strijders gebeurde door kleine overvallen en afpersingen”, verklaart een speurder. Toch zijn ze bij het gerecht verrast door de bekentenis. “Tot nu toe wees niets erop dat deelnemen aan overvallen of andere brutale feiten ook een examen was om een ticket naar Syrië te krijgen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees