Asielzoekers vanaf volgende week op ponton in Gentse haven

Gent -

Het opvangponton Reno vangt vanaf volgende week de eerste van 250 asielzoekers op. Het zal minstens één jaar lang aan de Gentse Rigakaai liggen. Er is een mogelijkheid om de uitbating van het open opvanginitiatief maximaal voor drie jaar te verlengen, melden G4S Care en het Gentse stadsbestur op een rondleiding.

Het ponton, dat in Nederland nog als gevangenis werd gebruikt maar volledig is gerenoveerd en waar niets nog aan de vorige functie doet denken, werd de afgelopen weken klaargestoomd om asielzoekers in op te vangen. In een benedenverdieping zijn onder meer kantoren, recreatieruimte, een medisch lokaal en bezoekersruimte voorzien. In de twee verdiepingen daarboven zijn 72 kamers voor vier personen ingericht, telkens met toilet en douche, en geclusterd rond één van de acht leefkeukens.

Zelf koken

Er is voorts veel geïnvesteerd in de buitenruimte, het ponton ligt nu eenmaal in havengebied. Zo werd voor het ponton een zone afgebakend met houten panelen, staan zitbanken op kunstgras, werd een klein speeltuig geplaatst en zijn er ruimtes voor ateliers. Ook werd een voetpad op de kaai geschilderd, en met betonblokken afgebakend, zodat asielzoekers zich veilig naar de Vliegtuiglaan kunnen begeven.

De bewoners zorgen voor hun eigen catering omdat het initiatief inspeelt op ‘zelfredzaamheid’. “De mensen zijn gewoon hun eigen leven te leiden, we moeten hen niet bepamperen”, zegt coördinator Jesse Vrielynck. “Zelf eten klaarmaken zorgt voor een nuttige dagbesteding en het heeft hen de mogelijkheid om datgene klaar te maken wat ze graag eten.”

Bovenop de verplichtingen binnen het principe van bed-bad-brood, kwamen de stad Gent en uitbater Corsendonk/G4SCare overeen om een vierde ‘b’ (begeleiding) toe te voegen.”Wij willen een integratie op alle levensdomeinen”, zegt OCMW-voorzitter Coddens.

Corrigeer

MEER NIEUWS