Belgica met veel rock 'n 'roll voorgesteld in acht zalen Kinepolis

UPDATE. Broers Dewaele laten Charlatan ontploffen na première Belgica

Stephen en David Dewaele, die als Soulwax de soundtrack samenstelden voor Belgica, de vijfde langspeelfilm van Felix van Groeningen, zetten zondagavond vanaf halftwaalf een Charlatanfeestje in gang dat wellicht nog tot in de vroege maandagmorgen doorgaat. Ze deden dat nadat Charlotte, de backing vocal van Arsenal, op het podium live een versie van 'The Best Thing', één van de nummers uit de Belgica-soundtrack gebracht had. De Charlatan was toen al te klein. Na haar namen de broers Dewaele het over, en ze zetten hun set in met nog een nummer uit Belgica: Ti Recordi di me, van Erasmus. De concertzaal van de Charlatan danste. Al was daar geen plaats voor. Iedereen veerde op, handen in de lucht, al dan niet met pint en gsm. Belgica miste zijn start niet in thuishaven Gent.

Ti Recordi Di Me, het nummer van Erasmus, werd vrijdagavond gebruikt tijdens de modeshow van Donatella Versace, in Milaan. Donatella verklaarde achteraf dat ze het nummer gebruikte omdat haar modelijn er voor zorgt dat vrouwen die haar kleren dragen inderdaad zullen herinnerd worden. Ti Ricordi Di Me betekent immers 'Ken je me nog?' "Via een vriend wisten we dat Donatella het nummer gehoord had en misschien zou gebruiken, maar het bleef wel een verrassing toen we inderdaad het filmpje van de modeshow zagen waarin het nummer gebruikt wordt" aldus Stephen Dewaele, na afloop van de première zondagavond.

Eerder in de loop van de namiddag had ook het rode loper-moment al een groot rock-'n-rollgehalte: er was wel degelijk een rode loper, die met een aantal betonstenen was vastgelegd. Maar verder geen security, geen politie, en geen afsluiting waartussen de BV's moesten lopen. Kortom, rock 'n ' roll, de sfeer van Vlasmarkt waardig. Helemaal anders dan bij de opening van Film Fest Gent, waar alles netjes binnen de lijntjes moet lopen. Hier waren de sterren aanspreekbaar. 

De volledige cast, waaronder hoofdrolspelers Charlotte Vandermeersch (de vriendin van Felix van Groeningen), Tom Vermeir en Stef Aerts waren aanwezig. Ook de broers Dewaele van Soulwax en uiteraard regisseur Felix Van Groeningen en co-scenarist Arne Sierens woonden de première bij. Daarna trok het hele gezelschap naar de Charlatan, waar binnen en buiten een Belgica-feestje gebouwd werd. Tijdens de première kregen de aanwezigen gratis pintjes van sponsor Vedett. 

Eerder maakte van Groeningen al Steve&Sky, Dagen zonder lief, De Helaasheid der dingen en Broken Circle Breakdown. Belgica vertelt het verhaal van twee broers die samen een café uitbaten. Uiteraard wordt meteen de link gelegd naar café Charlatan aan de Vlasmarkt, dat destijds door de vader van Felix van Groeningen uitgebaat werd, en daarna overgenomen werd door de broers Claes.

Al haasten de huidige uitbaters zich om te zeggen dat Felix zich wel liet inspireren op de wereld van de Charlatan, maar dat het niet gaat over de Charlatan zelf. Vandaar dat de film met Belgica ook een andere titel kreeg. De opnames van de caféscènes en de live gespeelde concerten, met muziek en groepen die door Soulwax werden gemaakt en geselecteerd, gebeurden overigens niet in de Charlatan zelf, maar in café Afsnis , ietwat verderop Bij Sint-Jacobs. Aan de Afsnis hing tijdens de opnameperiode overigens de lichtreclame Belgica, die nu , naar aanleiding van de lancering van de film, aan café Charlatan hangt.

Belgica komt op 2 maart in de zalen. Alle info op de site van Belgica.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio