“ISIS onthoofdt Belgische jihadi in het openbaar”

“ISIS onthoofdt Belgische jihadi in het openbaar”

Archiefbeeld van een soortgelijke executie van ISIS. Foto: rr

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft vrijdag een van zijn eigen jihadi’s geëxecuteerd in de Oost-Syrische stad Deir ez-Zior. Het zou gaan om een man met de Belgische nationaliteit. Dat meldt een Syrisch onafhankelijke persagentschap.

De Belg was veroordeeld wegens ‘hoogverraad’ omdat hij ISIS wou verlaten en zonder toestemming weg wilde vluchten uit het gebied van de terreurorganisatie.

De executie gebeurde vrijdagavond voor de ogen van honderden mensen in het centrum van Deir ez-Zor. Een activist van de campagne ‘Deir ez-Zor wordt stilzwijgend geslacht’, dat dagelijks verslag uitbrengt van de gebeurtenissen in de Syrische provincie die in handen van ISIS is, zei tegen persagentschap ARA News dat de man vorige week was gearresteerd tijdens zijn vlucht.

Boodschap voor publiek

“Na ondervragingen heeft ISIS de Belgische man beschuldigd van dissidentie en hem veroordeeld wegens hoogverraad”, zegt de anonieme bron. “De groep heeft hem onthoofd nadat een sharia-afgevaardigde een boodschap voorlas aan het publiek. Hij sprak over de achtergrond van de zaak en legde uit dat hoe hij aan zijn taak - tegen de vijand vechten in het kalifaat - probeerde te ontsnappen.”

Er zijn in totaal al meer dan zestig Belgische ISIS-strijders omgekomen. Ongeveer vijfhonderd landgenoten zijn naar ­Syrië vertrokken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees