Zwitsers stemmen tegen automatische uitzetting buitenlanders met strafblad

Zwitsers stemmen tegen automatische uitzetting buitenlanders met strafblad

Foto: EPA

Een meerderheid van de Zwitsers zegt neen tegen het omstreden voorstel van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP), ‘s lands grootste partij, om buitenlanders met een strafblad automatisch uit te wijzen. Met de helft van de 26 kantons geteld kant 56 procent zich tegen het voorstel, 44 procent is er voor. Daarmee is de voorsprong van het ‘neen’-kamp wel wat gekrompen.

Het Zwitserse volk sprak zich in 2010 al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook al op initiatief van de SVP. Het voorstel werd toen goedgekeurd met 52,9 procenct van de stemmen. Het Zwitserse parlement beperkte echter de reikwijdte van het wetsontwerp en voegde in maart vorig jaar een clausule toe waardoor rechters de automatische uitzetting van veroordeelden in bepaalde gevallen kunnen tegenhouden.

De vraag die deze keer werd voorgelegd, was veel directer, en de lijst met misdaden die in aanmerking kwamen voor een uitwijzing, was ook uitgebreid. De Zwitserse regering en het parlement achten het ‘uitwijzingsautomatisme’ in strijd met de fundamentele regels en basisprincipes van de rechtsstaat en ook ingaand tegen het volkenrecht.

Corrigeer

MEER NIEUWS