“Hoezo, ik mag geen garagepoort bouwen?”

Van de gemeente kreeg hij geen vergunning om zijn voedingswinkel te verbouwen tot garage. Geen probleem voor Eric Vekeman. “Ik heb er twee jaar elke dag aan ­gewerkt. Maar nu kan ik mijn voorgevel gewoon opendraaien.”

jcd

Gek zicht in Zegelsem, deelgemeente van Brakel. In wat voor een paar jaar nog de voedings­winkel van Eric Vekeman was, staat nu zijn BMW. Achter een groot raam, een vensterbank en een bakstenen muurtje. “Weer zo’n gekke Vlaamse verbouwing”, denken passanten.”

Vekeman zelf vindt het allerminst gek. “Ik heb hier mijn leven lang een voedingswinkel gehad”, zegt hij. “Toen die sloot, wilde ik de ruimte ombouwen tot een garage, mét automatische kantelpoort.” Maar het dorpsgezicht in het hart van de Vlaamse Ardennen is beschermd. “En dus mag ik niets veranderen aan mijn huis. Zélfs geen poort steken.”

Vekeman deed het toch, en geen ambtenaar die het ziet. “Ik ben een knutselaar, hé”, zegt hij terwijl hij zijn levenswerk demonstreert. Eric schuift het grote winkelraam helemaal open, daarna doet hij hetzelfde met het muurtje. In minder dan twee minuten kan de BMW naar buiten bollen. Maar het moet nog sneller, vindt Vekeman. “Dat wordt mijn volgende project. Ik droom ervan om mijn poort te automatiseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer