Ruzie tussen prof en assistente KU Leuven ontaardt in geweld

Lessen geschorst nadat filosofen op de vuist gaan

Themabeeld Foto: Jimmy Kets

Leuven -

Een ruzie tussen een professor wetenschapsfilosofie van de KU Leuven en een doctoraatsstudente is ontaard in geweld. Omstaanders moesten de twee uit elkaar halen, en ze hebben allebei klacht ingediend bij de politie. Het incident zaait ook verdeeldheid onder de studenten van het prestigieuze Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Een deel riep op tot een boycot van de prof in kwestie en wil hem geschorst zien. Een ander deel wil het onderzoek afwachten, omdat de versies van de feiten verschillen.

Nergens waar men zo gelooft in de kracht van het woord en de filosofische discussie om een dispuut te beslechten als aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) in Leuven. Een kleine oase van rust in het hart van de stad. Behalve dan op maandag 15 februari. Toen liep in het kantoor van professor J.H. een ruzie met doctoraatsstudente M.S. uit de hand. Hij zou de vrouw gevraagd hebben zijn bureau te verlaten, maar zij weigerde.

Daarop zou hij haar met geweld hebben buitengezet, volgens één versie van de feiten. Zeker is dat de twee door omstanders uit elkaar gehaald moesten worden. De politie werd erbij geroepen, stelde een pv op en nam van beiden een verklaring af. Maar allebei hebben ze ook een klacht tegen elkaar neergelegd.

Om de gemoederen te bedaren heeft de universiteit uiteindelijk ­beslist om de lessen van het bewuste vak alvast op te schorten tot na de paasvakantie. Er is ook een onderzoek ingesteld om na te gaan welke sancties er moeten volgen. “We nemen deze zaak heel serieus”, zegt Rik Torfs. “Sinds ik rector ben, heb ik nog nooit weet gehad van fysieke agressie tussen collega’s.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees