Blauwe zakken worden toch niet verboden

Blauwe zakken worden toch niet verboden

Peter Desmet en Rik Soens mochten de eerste paarse vuilniszakken ophalen in de Nieuwstraat in Desselgem. Foto: kvo

Waregem -

Waregemnaars moeten sinds gisteren een paarse vuilniszak gebruiken. Door beter en meer te sorteren, moet acht kilo afval per burger worden uitgespaard. Een nieuw type vuilniszak moet dan weer zorgen voor properdere straten.

Sinds gisteren staan langs de Waregemse straten niet alleen blauwe en witte vuilniszakken maar ook paarse en doorzichtige. Daar zorgt een testproject van afvalverwerkers FostPlus, Imog en het stadsbestuur voor. Door het testproject hoeven heel wat plastiek verpakkingen niet meer in de restafvalzak maar mogen ze in de goedkopere P+MD zakken. Concreet moet hard plastic in de paarse P+MD-zak en moeten folies en zacht plastic in de doorzichtige zak. “Door dit project moet er tegen eind 2017, als het project ten einde loopt, 8 kilo minder restafval per inwoner zijn. Dat is een mooie besparing voor de inwoner, aangezien er dan minder dure restafvalzakken nodig zijn”, zegt Rik Soens, voorzitter van afvalintercommunale Imog.

Wie nog veel gewone blauwe zakken heeft, hoeft niet te panikeren. “We hebben beslist dat je die zakken mag blijven gebruiken, in tegenstelling tot wat we eerst zeiden”, zegt Soens. “We vragen wel om de nieuwe sorteerregels toe te passen. De blauwe zak vul je volgens de regels van de paarse zak.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio