Gemummificeerd lichaam van avonturier zeven jaar na verdwijning aangetroffen

Gemummificeerd lichaam van avonturier zeven jaar na verdwijning aangetroffen

Het lichaam werd aangetroffen in het zeilschip ‘Sayo’ Foto: AFP

Voor de kust van de Filipijnen hebben twee lokale vissers het gemummificeerde lichaam van een Duitse avonturier aangetroffen in een ronddobberend schip. Bij het lichaam van de man, die zeven jaar geleden als vermist werd opgegeven, werd een brief aan zijn overleden vrouw gevonden.

Op ongeveer zestig kilometer van de kust van het plaatsje Barobo in Surigao del Sur zagen twee jonge Filipijnse vissers een wit zeilschip stuurloos ronddobberen. Uit nieuwsgierigheid gingen de jongemannen dichterbij kijken. ‘Sayo’ stond te lezen op het schip, waarvan de mast afgebroken was.

Binnenin troffen ze meteen een grote chaos aan. De kajuit stond grotendeels onder water. Overal dreven kleren, conservenblikken en fotoalbums met foto’s van familie, vrienden en geliefden rond.

Mummie

Maar iets verder, vlak naast de radiotelefoon, troffen de jonge vissers een gemummificeerd lichaam aan. Aan de hand van papieren aan boord kon de politie al snel de identiteit van de man achterhalen: de Duitse avonturier Manfred Fritz Bajorat (59).

Bajorat werd in 2009 als vermist opgegeven. Niemand had sindsdien nog iets van hem gehoord. Twintig jaar lang had hij rondgereisd met zijn zeilschip ‘Sayo’. Lange tijd reisde hij samen met zijn vrouw Claudia. In 2008 kwam het echter tot een scheiding.

Demonen

In 2010 overleed de ex-vrouw van Manfred op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Bij zijn lichaam werd een brief gericht aan haar aangetroffen. “Dertig jaar lang zijn we samen geweest, op hetzelfde pad. Toen werd de kracht van de demonen sterker dan de wil om te leven. Je bent weg. Mag jouw ziel rust vinden. Jouw Manfred”, stond daarin te lezen.

Dieter, een andere wereldreiziger die Manfred in 2009 in Mallorca had leren kennen, omschreef Manfred in het Duitse dagblad Bild als een “zeer ervaren schipper”. “Ik geloof niet dat hij in een storm terechtgekomen is”, zei hij. “De mast moet afgebroken zijn nadat Manfred overleden was.”

Mysterieus einde

Hoe lang de man al dood is, is nog onduidelijk. Ook hoe hij precies aan zijn einde kwam, moet nog onderzocht worden. Uit de eerste vaststellingen meent de lokale politie kwaad opzet te kunnen uitsluiten. “We hebben geen bewijzen dat er een tweede persoon aan boord is geweest”, klinkt het. “Er werd ook nergens een wapen gevonden. De wetsdokter gelooft dat de man op een natuurlijke manier aan zijn einde is gekomen.”

Dat denkt ook forensisch expert Mark Benecke. “De manier waarop hij zit kan wijzen op een onverwachte dood. Een hartaanval bijvoorbeeld”, zegt hij aan het Duitse dagblad Bild.

Mogelijk hebben de droge, zoute zeelucht en de warme temperaturen ervoor gezorgd dat het lichaam zo goed bewaard is gebleven. De overblijfselen werden overgebracht naar de Filipijnse stad Butuan voor een autopsie. De politie voert verder onderzoek naar de laatste reisroutes van Manfred Fritz Bajorat en naar de mensen die hem het laatste levend zagen.

FOUND DEAD PERSON-About 4:00 in the afternoon of February 26, 2016, personnel of Barobo PS received information from...

Geplaatst door Barobo Police Station op vrijdag 26 februari 2016

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees