40 maanden cel voor cannabisboer De Brabander

Diksmuide -

Cannabisboer Geert De Brabander is in beroep veroordeeld tot veertig maanden celstraf.

De Brabander werd in 2014 veroordeeld tot zes jaar cel voor het kweken van 250 kilo cannabis en er werd voor 1,3 miljoen euro opbrengsten verbeurd verklaard. Het hof milderde de straf dus flink en ook de verbeurdverklaring daalde naar 205.000 euro. “Dit wil niet zeggen dat we het niet erg vinden”, lichtte de voorzitter na de lezing van het honderd bladzijden tellende arrest toe. “Als je het geluk zal hebben om ooit kleinkinderen te hebben, hoop ik dat ze nooit in aanraking komen met cannabis. Drugs mag nooit een alternatief zijn voor financiële moeilijkheden.”

De Brabander had een werkstraf gevraagd, maar dat vond het hof geen passende straf. Het hof tilde zwaar aan het feit dat De Brabander, nadat hij in november 2010 was veroordeeld tot drie jaar met uitstel voor het kweken van cannabis, in december al begon met een nieuwe plantage. Philip D. kreeg drie jaar effectief en 5.500 euro boete. Het hof beval zijn onmiddellijke aanhouding omdat de kans bestaat dat hij naar Spanje zal vluchten. De vrouw van De Brabander kreeg twaalf maanden met uitstel voor vijf jaar en zijn broer achttien maanden met uitstel voor vijf jaar. De dochter werd vrijgesproken.

Hoewel hij slechts een verbeurdverklaring had gevraagd van 27.000 euro, is advocaat Thomas Gillis tevreden met het arrest. “Het hof heeft hem een financiële reddingsboei toegeworpen. Alleen jammer dat hij geen straf met uitstel meer kon krijgen. Hij zal nu wel een tijdje naar de gevangenis moeten en de verbeurdverklaring is ook niet niks, maar wel haalbaar.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio