WATERBALLET - Gouden duo Charlotte Brockmans-Leen Houben wil schitteren op EK

“We mikken in Londen op het podium”

“We mikken in Londen op het podium”

Charlotte Brockmans en Eva Houben hebben de weg naar het zwembad opnieuw gevonden. Foto: bvl

Van halfweg de jaren ‘90 tot 2011 beheersten Charlotte Brockmans (31) uit Bree en Leen Houben (29) uit Peer het waterballet in ons land. Door de zware combinatie van werken en topsport gaven ze er na 2011 de brui aan. De lokroep van het Europees kampioenschap in mei in Londen wordt nu te machtig: London Calling voor Charlotte en Leen.

Zowel Charlotte als Leen zijn sinds hun prille jeugd aangesloten bij Synchro Club Bree (SCB) in zwembad De Sprink. Ze behaalden hun eerste successen bij de miniemen en eindigden als masters, de leeftijdscategorie van 30 tot 39 jaar.

“Je kan aan waterballet doen tot je 80 bent”, lachen ze. “Ook voor die leeftijdscategorie zijn er nog kampioenschappen. Aan competitie doen op ons niveau is topsport: je moet vier keer per week ruim twee uur trainen in het water, buiten de dagelijkse lenigheidsoefeningen thuis.”

“De combinatie met een drukke job en de verre verplaatsingen was er een paar jaar geleden te veel aan. We besloten om in schoonheid te eindigen met een gouden Belgische medaille bij de masters. Vanaf 2011 kreeg de uitbouw van ons beroepsleven (Charlotte is handelsingenieur en Leen leerkracht en sportinstructeur, pb) voorrang op het waterballet.”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: toen Leen en Charlotte vernamen dat het EK van 25 tot 29 mei in Londen georganiseerd wordt, kregen ze weer de kriebels om in het water te springen.

“De opbouw is ideaal”, stellen de twee waternimfen, “op 19 en 20 maart is er de International Brussels Open - een eerste serieuze test - en op 1 mei volgt het BK in Zwevegem. Daar gaan we resoluut voor goud. In Londen mikken we alleszins op het podium, maar daar is het afwachten wie de tegenstanders zijn: daar hebben we geen idee van.”

Progressie

“We begonnen in oktober met de trainingen onder leiding van Iselle Van de Konijnenburg en Judith Vermeulen. Dat is best zwaar, maar we zijn supergemotiveerd. Dan moet je je beste beentje voorzetten. We zijn er nog niet, maar we maakten de afgelopen maanden al heel wat progressie.”

Behalve sportieve besognes hebben Leen en Charlotte nog andere dingen aan hun hoofd: ze moeten het hele verhaal ook gefinancierd krijgen.

“Er zijn geen subsidies en de bond komt niet tussen”, luidt het. “We moeten alles zelf betalen. Daar we ook een jurylid moeten aanbrengen, komt dat neer op reis- en verblijfskosten voor vijf personen. Samen met alle faciliteiten die we moeten betalen, is dat ongeveer 5.000 euro.”

“We stelden een sponsormap samen met diverse formules. Zo komen onze hoofdsponsors op onze uitrusting en worden ze vermeld op alle publicaties én in sociale media. Het gaat niet om grote bedragen: je kan al sponsoren vanaf 50 euro en we voorzien een fiscaal attest.”

Alle informatie vind je op de pagina “London Calling - Leen & Charlotte” op Facebook.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio