WielrennenEliteLe Samyn

Oud-winnaar Maxime Vantomme mag niet starten in Waalse openingskoers

Oud-winnaar Maxime Vantomme mag niet starten in Waalse openingskoers

Foto: BELGA

Wervik -

Maxime Vantomme (Véloclub Roubaix-Lille Métropole) krijgt vandaag geen startrecht in Le Samyn. En zeggen dat hij twee jaar geleden nog de Waalse openingskoers naar zijn hand zette. “Dit komt ongelofelijk hard aan.”

Twee jaar geleden was Maxime Vantomme de beste in de Waalse eendagswedstrijd van eerste categorie. De Zillebekenaar toonde zich in een langgerekte sprint sneller dan de Rus Alexey Tsatevich en de Fransman Nacer Bouhanni. Ook de Italiaan Danilo Napolitano, de Duitser Gerard Ciolek en Zico Waeytens beten hun tanden stuk op Vantomme.

“Omdat Le Samyn voortaan deel uitmaakt van de Cycling Cup en uitgezonden wordt op televisie (VTM), geven de organisatoren de voorkeur aan kleine Belgische continentale ploegen”, legt Vantomme uit. “Ik heb er bij de ploegleiding op aangedrongen om nog een extra inspanning te doen, maar het mocht niet baten. Voor ons was er geen plaats, punt aan de lijn. Een bizar gegeven, want onze ploeg is al jarenlang bij de beteren in Le Samyn. En tot overmaat van ramp zullen we ook niet mogen starten in de Driedaagse van West-Vlaanderen-Johan Museeuw Classics en Nokere Koerse. Allemaal wedstrijden waarin ik me zou kunnen profileren.”

“In de zuiderse voorbereidingskoersen kon ik me weren”, zegt Vantomme. “De signalen waren positief. Ik ben beter op dreef dan een jaar geleden, maar al die koersen zijn nu in feite een maat voor niets geweest. Doordat ik de komende weken amper kan koersen, vrees ik voor een conditionele dip. Het is geen gemakkelijke periode, ook en vooral mentaal niet. Als je een hele winter hard hebt gewerkt, wil je op zijn minst kunnen koersen. Veel rest er niet meer in maart. Ik zal me moeten beperken tot de wedstrijden van de Beker van Frankrijk (Classic Loire Atlantique op 19 maart en Chôlet-Pays de Loire op 20 maart, red). De Vierdaagse van Duinkerke begin mei is nu ons grote doel. Voor onze ploeg moet dat het hoogtepunt van het seizoen worden.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S