Inwoner wil niet weten van ballonnenwedstrijd: "Gevaar voor dieren en natuur"

Inwoner wil niet weten van ballonnenwedstrijd: "Gevaar voor dieren en natuur"

Vervuiling door ballonnen. Foto: if

Hasselt -

Kuringenaar Bregt Vandereyken vraagt om de ballonnenwedstrijd die over twee weken wordt gehouden tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Kuringen, af te blazen. “De stukjes ballon zullen terechtkomen in de natuur en een gevaar vormen voor de dieren”, zegt Vandereyken.

Het liefst ziet Bregt Vandereyken (38) een algemeen verbod op ballonnenwedstrijden. “Als ik een drankblikje op de grond gooi krijg ik, terecht, een GAS-boete, maar als er 500 stukken zwerfvuil de lucht in worden gestuurd, dan wordt er niets gedaan.”

Vandereyken vraagt dan ook om de wedstrijd op 19 maart, waar 500 kinderen van de lagere scholen in de buurt een ballon oplaten, te annuleren. “De stukjes ballon zullen terechtkomen in de natuur. Dieren dreigen die op te eten en te verstikken. In de plastic linten kunnen vogels verstrikt raken.”

Bart Lambrecks, medeorganisator van de paardenmarkt, zegt niet in te gaan op de vraag om het evenement te annuleren. Hij kreeg al vragen over de impact van ballonnenwedstrijden op het milieu. “We zijn meneer Vandereyken toen al tegemoetgekomen en hebben gezorgd voor biologische afbreekbare ballonnen en raffia linten, maar dat lijkt niet voldoende.”

Lees meer in Het Nieuwsblad editie Limburg van woensdag 2 februari

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees