Studenten in opstand tegen ‘agressieve’ prof

Livia Ferbinteanu, Jonathas Baptista en Michaela Kinghorn willen dat hun prof geschorst wordt. “Op z’n minst tot het onderzoek is afgerond. Foto: Guy Puttemans

Leuven -

De onrust op de ­faculteit Wijsbegeerte van de KU Leuven neemt toe. Professor wetenschapsfilosofie Jan Heylen moet geschorst worden, zo vinden zijn internationale studenten. Ze scharen zich achter doctoraatsstudente Mona Simion. “Zo’n buitensporig geweld, dat kan niet.”

“Ze moest zelfs om hulp roepen”, zegt Michaela Kinghorn (22). De Amerikaanse studente is stellig: de ruzie tussen de prof en zijn doctoraatsstudente was meer dan zomaar een schermutseling. Volgens sommigen sleurde hij haar bij de haren en duwde hij haar tegen de muur. “Zelf wil ik liever niet op de details ingaan, maar het gevecht begon door een meningsverschil over een paper die Mona had geschreven. Hij is haar thesispromotor.”

Toen Kinghorn het verhaal hoorde, riep ze samen met de Roemeense studente Livia Ferbinteanu (24) en Braziliaan Jonathas Baptista (23) op tot een boycot van de prof. Ze kennen Mona Simion en willen haar steunen. Aanvankelijk waren ze met zo’n dertig studenten die de lessen van de prof verstoorden. “Intussen zijn we met een pak meer. We vinden dat de professor geschorst moet worden.”

Vandaag plant de groep een stil protest in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, omdat de professor mag blijven lesgeven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees