Super Tuesday

Clinton en Trump zegevieren op Super Tuesday

Donald Trump en Hillary Clinton zijn de grote winnaars op Super Tuesday - de grootste test tot nu toe voor de Amerikaanse presidentskandidaten. Bernie Sanders wint bij de Democraten alleen in zijn thuisstaat Vermont en in Colorado, Oklahoma en Minnesota. Bij de Republikeinen laat vooral Marco Rubio het afweten.

- BEKIJK HIER WIE WAAR WON TIJDENS DE VOORVERKIEZINGEN - 

De oostelijke Amerikaanse staat Virginia en de noordoostelijke staat Vermont mochten de spits afbijten van ‘Super Tuesday’, de voorverkiezingen voor het Witte Huis in een dozijn staten. De eerste stembureaus gingen daar woensdag om 01.00 uur Belgische tijd dicht en meteen liepen de eerste exitpolls binnen. 

Die voorspelden bij de Democraten direct winst voor Hillary Clinton in heel wat staten. Bernie Sanders haalt het, zoals verwacht, in zijn thuisstaat Vermont. Sanders put moed uit die overwinning en in zijn speech in Vermont geeft hij aan dat hij niet van plan is de race op te geven. Ook Colorado, Oklahoma en Minnesota haalt Sanders binnen. De rest is voor Hillary Clinton. Hierdoor bouwt Clinton haar voorsprong in delegates nog verder uit. Hoeveel dat er juist zullen zijn, valt nog af te wachten. 

Trump bij de Republikeinen

Bij de Republikeinen was de grote winst voor Donald Trump (Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Virginia, Massachusetts en Vermont). Enkel in Texas, Oklahoma en Alaska kon Ted Cruz winnen. Grote teleurstelling was er voor Marco Rubio, die lange tijd moest wachten op wat goed nieuws. De favoriet van het Republikeinse establishment kon uiteindelijk nog de hand leggen op de overwinning in Minnesota, maar dat lijkt niet veel meer dan een troostprijs te worden.

Op de resultaten van Alaska was het even wachten. Daar was het lange tijd een nek-aan-nekrace tussen Trump en Cruz. Uiteindelijk is het die laatste die aan het langste eind trekt. Cruz haalt in de noordelijke staat 36,2 procent van de stemmen. Trump volgt met 33,6. Rubio haalt in Alaska 15,2 procent. 

Afgevaardigden

Op deze hoogdag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt zowat een vijfde van de afgevaardigden voor de Republikeinse Conventie verdeeld en een kwart van de afgevaardigden voor de Democratische Conventie. Op die partijbijeenkomst maakt men uit wie uiteindelijk de finale rijdt van de race naar het Witte Huis.

Voor kan uitgemaakt worden hoe de afgevaardigden precies verdeeld worden in een staat, is het wachten tot de stemmen er allemaal geteld zijn.

OVERZICHT. Wie won tijdens Super Tuesday in welke staten?

OVERZICHT. Zoveel delegates hebben de verschillende kandidaten al achter hun naam staan.

Bij de Republikeinen zijn 1.237 kiesmannen nodig om de nominatie binnen te halen. Bij de Democraten zijn dat er 2.383.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S