Van Overtveldt raakt niet aan bodemrente spaarboekje

Van Overtveldt raakt niet aan bodemrente spaarboekje

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Foto: BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de minimumrente op spaarboekjes behouden, zegt hij in De Tijd. Daarmee geeft hij een niet mis te verstane boodschap aan de topbankiers die de voorbije weken de minimumrente ter discussie stelden.

Banken moeten vandaag een minimale basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent bieden, een totaalvergoeding van 0,11 procent. “De inflatie in België is de hoogste van de Europese Unie. De mensen verliezen al genoeg door de lagere rente. Die negatieve tendens willen we niet versterken”, aldus Van Overtveldt in de krant.

De minister van Financiën luistert dus niet naar de topbankiers die de voorbije weken de minimumrente ter discussie stelden, zoals KBC-topman Johan Thijs en Belfius-voorzitter Jos Clijsters. “Het is economisch totaal onlogisch dat wij geld van onze klanten met verliezen moeten wegzetten”, had Clijsters gezegd.

In enkele weken tijd hebben twee vermogensbanken - Société Generale en Bank Nagelmackers - de basisrente voor een van hun spaarrekeningen naar het wettelijke minimum verlaagd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees