Amerikaanse bisschoppen staken kindermisbruik door 50 priesters in doofpot

Bisschop Joseph Adamec in 2010. Foto: AP

Twee Amerikaanse bisschoppen hebben geholpen met het verdoezelen van het kindermisbruik door vijftig katholieke priesters en religieuze verantwoordelijken tegen honderden kinderen gedurende een periode van 40 jaar in Pennsylvania. Dat blijkt uit een rapport van een Grand Jury.

Het rapport werd dinsdag gepubliceerd, twee dagen nadat de film Spotlight, die het verhaal vertelt over een pedofilieschandaal in de Kerk dat wordt blootgelegd door journalisten, de Oscar won voor de beste film.

In het rapport staan bewijzen dat de bisschoppen James Hogan en Joseph Adamec, die tussen de jaren 60 en 2011 het bisdom Altoona-Johnstown leidden, weet hadden van meerdere zaken van kindermisbruik. Hun gedrag heeft duizenden kinderen in gevaar gebracht en deze roofdieren de kans gegeven om andere kinderen te mishandelen, aldus de procureur van Pennsylvania, wiens kantoor het rapport heeft gepubliceerd.

“Gefaald in belangrijkste taak”

“De gruwelijke misdaden waarvan deze kinderen het slachtoffer werden zijn ongelooflijk”, aldus de procureur. “De slachtoffers zijn misbruikt op de plaatsen waar ze het meest veilig zouden moeten zijn. Het is bovendien minstens even verontrustend dat religieuze leiders deze handelingen verborgen hebben gehouden, wat ertoe geleid heeft dat ze decennialang hebben kunnen voortduren. Ze zijn gefaald in de belangrijkste taak van onze maatschappij, om onze kinderen te beschermen.”

Feiten verjaard

De betrokkenen zullen niet worden berecht, omdat de feiten verjaard zijn, omdat de daders al overleden zijn of omdat de slachtoffers te getraumatiseerd zijn om te getuigen, klinkt het nog bij de procureur.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees