“Duitsland moet vluchtelingen rechtstreeks in Griekenland ophalen”

“Duitsland moet vluchtelingen rechtstreeks in Griekenland ophalen”

Foto: AP

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann heeft Duitsland opgeroepen vluchtelingen rechtstreeks te gaan ophalen in Griekenland of de buurlanden van Syrië. Oostenrijk is het beu om te dienen als ‘wachtkamer van Duitsland’.

Berlijn moet “een dagelijks quotum vastleggen, en op basis daarvan vluchtelingen rechtstreeks van Griekenland, Turkije of Jordanië naar Duitsland brengen”, stelt de sociaaldemocraat woensdag in een interview met de Oostenrijkse krant Kurier.

Faymann stelt voor om te werken met ‘doorreiscertificaten’. “Zo is de verdeling ook voorzien. Oostenrijk kan en mag geen verdeelplaats worden. Daarmee moet het gedaan zijn”, aldus de Oostenrijkse kanselier.

Wachtkamer van Duitsland

“Als Schengen moet functioneren - wat we willen - gaat het niet dat vluchtelingen van Griekenland tot Oostenrijk ‘doorgewuifd’ worden”, meent Faymann. Daarbij gaat het erom dat EU-landen migranten ongestoord laten doorreizen. “Dat is niet langer draaglijk”. De sociaaldemocraat verwijt Duitsland elke dag maar een begrensd aantal vluchtelingen vanuit Oostenrijk te laten binnenkomen.

De vluchtelingen moeten aan de buitengrenzen van de EU verdeeld worden, in Griekenland en Italië. “Men kan de mensen niet 2.000 kilometer laten verder trekken, en van Oostenrijk een wachtkamer voor Duitsland maken. Daartegen verzetten we ons ten stelligste”, aldus Faymann.

Sinds enkele dagen laten de landen op de Balkanroute met de steun van Wenen minder vluchtelingen verder naar Centraal-Europa reizen. Daardoor zitten duizenden mensen vast aan de Grieks-Macedonische grens.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees