Analyse

‘Scherpste kantjes van Trump zijn er nu al afgevijld’

Donald Trump en Hillary Clinton hebben op Super Tuesday een grote stap gezet naar de nominatie om presidentskandidaat te worden voor hun partij. ‘Nu wordt heel belangrijk wie hun running mate wordt’, zegt Herman Matthijs, hoogleraar politieke structuren van Amerika aan de UGent en VUB. ‘De echte race tussen Hillary en Trump wordt kantje boord’.

- OVERZICHT. Wie won waar tijdens de voorverkiezingen? - 

IS DE OVERWINNING BINNEN VOOR CLINTON EN TRUMP?

‘Trump, die in 7 van de 11 staten de voorverkiezingen wint voor de Republikeinen, staat heel dicht bij de nominatie . Ted Cruz wint in 3 staten, wat alles is wat er voor hem nog inzat. Marco Rubio haalt zijn eerste staat binnen. Als Cruz en Rubio vrienden waren geweest, was er nu al een van hen gestopt’.

‘Clinton wint in 7 staten. Daarmee zet zij een forse stap voorwaarts. Maar de verrassing voor mij is toch de overwinning van Bernie Sanders in 4 staten, waaronder een zuidelijke staat. Sanders heeft nu de overhand in 5 staten’.

‘Dat is een nadeel voor Clinton want Sanders kan haar opmars ernstig vertragen. Hij heeft immers geld genoeg om de race tot het einde uit te rijden’.

WAT MOETEN TRUMP EN CLINTON DOEN OM DE NOMINATIE BINNEN TE HALEN?

‘Clinton zal de fans van Sanders moeten opvrijen om zijn kiezers niet te verliezen. Dat kan bijvoorbeeld door te beloven iemand uit zijn kamp op te nemen in haar regering, bijvoorbeeld als Secretary of Labour (Minister van Werk, zeg maar, red.)

‘Zij heeft ook het nadeel dat alle oude schandalen, tot en met de maitresses van haar man Bill, weer zullen opgerakeld worden’.

‘Trump zal de scherpste randjes van zijn ophefmakende uitspraken moeten afvijlen. Maar wie goed heeft opgelet, zal gemerkt hebben dat hij daar de afgelopen week al mee begonnen is. Je merkt trouwens dat zijn echtgenote, die Sloveense is, na elke stuntspeech van haar man die uitspraken in een andere, mildere context plaatst’.

WELKE RUNNING MATE GEEFT CLINTON EN TRUMP DE BESTE KANS OP EEN PLEKJE IN HET WITTE HUIS?

‘Trump heeft deze week een gouden zet gedaan door zich te liëren aan Chris Christie, de gouverneur van New Jersey. Hij is gematigder dan Trump, jonger ook (53 jaar) en in mijn ogen een zeer goede politicus. Bovendien is hij katholiek (Trump is protestant) en heeft de partij meer greep op hem dan op Trump. Een ideale running mate voor Trump, dus. En te vergelijken met het duo Reagan-George Bush senior, die in 1980 samen het presidentschap wonnen’.

‘Clinton kan Sanders niet kiezen als running mate. Sanders dekt dan wel de linkerzijde af, maar heeft als jood nauwelijks een band met de katholieken, de latino’s en de southerners.’

‘Wat Hillary moet doen, is een niet te oude man uit het zuiden kiezen als running mate, liefst een katholiek (zij is methodist) en een latino. De latino’s vormen de belangrijkste minderheidsgroep onder de stemmers, belangrijker dan de zwarten’.

‘Een jonge running mate is heel belangrijk en de beste kandidaat om over vier of acht jaar de volgende president te worden’.

WIE WORDT PRESIDENT: CLINTON OF TRUMP?

‘Het wordt kantje boordje, denk ik. A close call, zoals men in Amerika zegt. De belangrijkste staten om in het oog te houden zijn Florida, waar de winnaar alle delegates krijgt, en New York. Voor het eerst komen beide kandidaten uit die belangrijke staat’.

WAT VERANDERT ER VOOR EUROPA EN DE WERELD MET CLINTON?

‘Het voordeel is dat men haar kent in Europa als minister van Buitenlandse Zaken. Zij zal twee dingen eerst willen doen: het vrijhandelsakkoord met Europa erdoor krijgen en de Europeanen duidelijk maken dat we zelf meer zullen moeten betalen voor onze defensie’.

‘Clinton zal in de wereld kordater optreden dan Obama. Ze zal zich meer moeien met Poetin en ISIS vanuit de stelling: I am the boss!'

MOET DE WERELD BANG ZIJN VAN TRUMP ALS PRESIDENT?

‘Och, die verontrustende uitlatingen zijn voor een stuk show. Bovendien moet hij altijd rekening houden met het Congres. Als de meerderheid Democratisch is, zal hij akkoorden moeten sluiten en niet zomaar zijn zin kunnen doen’.

‘Op economisch vlak heeft Trump in spreekbeurten al duidelijk gemaakt dat hij terug wil naar het traditionele protectionisme: de economie van de Verenigde Staten afschermen voor de rest van de wereld. Chinese producten zullen duurder worden in Amerika’.

‘Op sociaal vlak zal hij Obamacare minder terugschroeven dan bijvoorbeeld Cruz. Al zal hij privé-verzekeringsmaatschappijen en regionale staten een grotere rol laten spelen dan Obama of Clinton dat willen. Zij willen dat de sociale zekerheid federaal vanuit de overheid wordt geregeld’

‘En op Europees militair vlak staat Trump op dezelfde lijn als Clinton: ook hij vindt dat Europa voor zijn eigen verdediging moet opdraaien’.

‘Daarnaast is hij eigenlijk niet geïnteresseerd in Oekraïne en Syrië’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S